BlogRecente blogs › Plastische chirurgie biedt borstreconstructie

Plastische chirurgie biedt borstreconstructie

LS, webredactie

Vrijdag, 3 Oktober 2014

Weer compleet na een borstamputatie

Het moeten missen van een borst is voor een vrouw heel ingrijpend. Gelukkig zijn er goede mogelijkheden om hier iets aan te doen. Dit heet borstreconstructie en dit wordt gedaan door de plastisch chirurgen van het Slingeland Ziekenhuis.
"Veel vrouwen voelen zich door een borstamputatie niet meer compleet", zegt plastisch chirurg Paul Kouwenberg. "Het is deels op te vangen door het dragen van een uitwendige prothese. Maar dat heeft zijn beperkingen. De prothese kan van zijn plek schieten, wat gênant kan zijn. En in een bikini of badpak is een uitwendige prothese moeilijk te verhullen.

"Bij de meeste vrouwen die een borst missen, is dat ten gevolge van een borstamputatie. Meestal is borstkanker dan de oorzaak. Een heel enkele keer gaat het om een aangeboren afwijking." Gelukkig biedt de plastische chirurgie de mogelijkheid tot borstreconstructie. Dat gebeurt met eigen lichaamsweefsel of met inwendige siliconenprothesen. Een combinatie van beide is ook mogelijk. "Het is een enthousiaste en dankbare groep patiënten", weet Paul Kouwenberg uit eigen ervaring.

'Met borstreconstructie is een echte borst dicht te benaderen. Het is een dankbare groep patiënten'

"Met borstreconstructie is een echte borst dicht tebenaderen. Het wordt natuurlijk nooit een echteborst, maar vrouwen zijn er erg blij mee. Ze durvenzich weer te bukken zonder angst voor verlies van de bh-vulling, ze durven weer in badkleding." 

Eerst oprekken

Hoe gaat borstreconstructie in zijn werk? Paul Kouwenberg legt uit. "Meestal gaat het om twee operaties, verspreid over zo'n tien maanden. Allereerst moet het weefsel waar de borst moet komen, worden opgerekt. Dat doen we door het plaatsen van een lege ballon. Dit noemen we een tissue-expander, oftewel 'weefseloprekker'. Op die ballon zit een magneet. Daar zit ook de opening waardoor we vocht kunnen inbrengen om de ballon stapje voor stapje op te blazen. Door de magneet is die opening goed te vinden. Dit opblazen doen we gedurende enkele weken, totdat het gewenste volume is bereikt." Na enkele maanden wordt de ballon operatief verwijderd, om plaats te maken de definitieve prothese die de borst moet gaan vullen. Wat zijn de argumenten om voor eigen weefsel of voor kunstmateriaal te gaan? "Voornamelijk de keuze van de patiënt. Sommige patiënten hebben een angst om kunstmateriaal geïmplanteerd te krijgen en hebben een uitgesproken voorkeur voor eigen lichaamsmateriaal. Dat eigen lichaamsmateriaal halen we dan van rug, buik of bil. Het gaat daarbij met name om vetweefsel en eventueel spierweefsel."

Tatoeage

Met het plaatsen van een siliconenprothese en/of eigen lichaamsmateriaal krijgt de nieuwe borst zijn definitieve vorm. Enige tijd na deze tweede operatie volgt nog een kleine operatie onder plaatselijke verdoving. Dan wordt het 'hobbeltje' voor de tepel gemaakt. "Dit doen we door op de plaats van de tepel de huid los te maken en vervolgens in elkaar te schuiven en te vouwen", legt Paul Kouwenberg uit. Vervolgens moet de tepel nog op kleur worden gebracht. Dit gebeurt door middel van tatoeage en dit wordt gedaan door een gespecialiseerde assistent onder supervisie van dermatoloog Christian van Haselen.

Snel of toch wachten

Stel de borstreconstructie vindt plaats na een amputatie. Moet dit snel gebeuren of kan het nog wachten? "Dat maakt niets uit", antwoordt Paul Kouwenberg. "Sommige vrouwen willen meteen na hun amputatie een borstreconstructie. Dat kan. Voordeel is dat de amputatie en het plaatsen van de tissue-expander (ballon) in één operatie kan. Dat scheelt weer één narcose. Er bestaat dan wel een iets grotere kans op infectie. De tissue-expander moet dan verwijderd worden." En als een vrouw langer wil wachten na de borstamputatie? "Dat is geen probleem. Borstreconstructie kan ook tien jaar na een amputatie nog succesvol worden gedaan. Onze ervaring is ook dat de meeste vrouwen toch nog even willen wachten. Er komt rond een borstamputatie zoveel tegelijk op ze af, dat ze de stap naar borstreconstructie nog niet meteen durven te nemen. Dat is prima, er is tijd genoeg."
ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Plastische chirurgie biedt borstreconstructie

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)