Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Basaalcelcarcinoom

Gepubliceerd op: 18 maart 2022

De meest voorkomende vorm van huidkanker is ‘basaalcelcarcinoom’. Dit wordt ook wel basocellulair carcinoom of basalioom genoemd. Zo’n 70% van de mensen met huidkanker heeft deze vorm van huidkanker. Het is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker die goed te behandelen is.
Het basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait vrijwel nooit uit en is daarom ook niet levensbedreigend. Behandeling is noodzakelijk omdat de tumor kan doorgroeien naar de weefsels onder de huid, waardoor de kans op genezing kleiner is.

Verschillende verschijningsvormen

Deze vorm van huidkanker komt vooral voor op het gezicht, de oren, de schouders en de nek. Er zijn verschillende soorten basaalcelcarcinomen te onderscheiden. Maar vaak zijn het langzaam groeiende roze, huidkleurige of lichtbruine plekjes.  Er kan een korstje op komen dat snel gaat bloeden.

Nodulair basaalcelcarcinoom

Dit de meest voorkomende soort. Op de huid ontstaat een roze, huidkleurige of lichtbruine verdikking die langzaam groeit. Het plekje ziet er glazig en glanzend uit. Vaak zijn er bloedvaatjes zichtbaar.

Sprieterig groeiend basaacelcarcinoom

Het vormt sprieterige uitlopers in de huid. De grens tussen de tumor en de normale huid is niet goed te onderscheiden.

Oppervlakkig groeiend basaalcelcarcinooom

Dit type groeit zeer oppervlakkig in de huid en lijkt op een eczeemplek. In tegenstelling tot eczeem, jeukt deze plek niet en reageert ook niet op zalf voor de behandeling van eczeem.

Ciccatriserend en morphaea-type basaalcelcarcinoom

Dit lijkt op littekenweefsel en ligt mogelijk verzonken in de huid.

Oorzaak

Blootstelling aan zonlicht is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van basaalcelcarcinoom. Vooral de verbranding van de huid door de zon in de kinderjaren is een risicofactor. Mensen met een licht huidtype dat snel verbrand lopen een groter risico.  
Ultraviolette (UV) straling in het zonlicht veroorzaakt schade aan het erfelijk materiaal (DNA) in de opperhuid. Soms kan dan uit zo’n beschadiging een kwaadaardige cel ontstaan die ongecontroleerd begint te groeien, wat kan leiden tot een basaalcelcarcinoom.

Symptomen

Meestal veroorzaakt de tumor geen klachten van pijn of jeuk. Patiënten denken vaak dat het om een goedaardig plekje gaat omdat de tumor zo langzaam groeit. Maar het basaalcelcarcinoom geneest niet vanzelf. Onbehandeld kan het in de loop der jaren in het onderliggend weefsel groeien zoals spieren, bot en zenuwen. Behandeling is dus zeker noodzakelijk.

Diagnose stellen

Als u een verdacht plekje op uw lichaam ziet, is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts zal u doorverwijzen naar de plastisch chirurg om de plek te verwijderen. Indien de diagnose niet duidelijk is, wordt u verwezen naar de dermatologen van het Huidkankercentrum van het Slingeland Ziekenhuis. Een dermatoloog kan vaak direct zien of het om een basaalcelcarcinoom gaat en zal de verdere behandeling (snijdend of niet-snijdend) met u bespreken.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. De keuze hangt af van het type tumor, de grootte en waar de basaalcelcarcinoom op het lichaam zit. Uiteraard spelen uw persoonlijke voorkeur en uw gezondheidstoestand ook een rol.

Wegsnijden

De meest gekozen behandeling is het wegsnijden van de tumor. Als het knobbeltje nog klein is, kan de plastisch chirurg direct het hele gezwel wegsnijden.
Het wegsnijden gebeurt onder plaatselijke verdoving. De verwijderde tumor wordt opgestuurd naar de patholoog voor onderzoek om er zeker van te zijn dat de hele tumor weg is. Het weefsel wordt microscopisch onderzocht om de diagnose definitief vast te stellen.
De plastisch chirurg brengt vervolgens de randen van de operatiewond naar elkaar toe en hecht dit. Na één of twee weken worden de hechtingen verwijderd. Voordelen van chirurgie zijn dat er gecontroleerd kan worden of de tumor geheel verwijderd is. Daarnaast is één behandeling vaak voldoende en geneest de operatiewond meestal snel.

Risico’s na het wegsnijden

Risico’s van de ingreep zijn de kans op het ontstaan van een infectie of een nabloeding. Heel soms komt de tumor op dezelfde plek terug. Over het algemeen zijn de vooruitzichten na behandeling zeer goed. Als het basaalcelcarcinoom verwijderd is, ontstaan er daarna zelden problemen.

Andere behandeling door dermatoloog

Andere vormen van behandeling zoals cryotherapie, fotodynamische therapie en imiquimod (crème) worden door de dermatoloog uitgevoerd. In zeldzame gevallen wordt de tumor bestraald.

Controle

Na de behandeling is het verstandig om onder controle te blijven bij de dermatoloog. Die controleert uw huid regelmatig om te zien of er geen nieuwe huidkankerplekken ontstaan.

 

Laatst bijgewerkt op: 18 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker