Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Levatorplastiek bij hangend ooglid

Laagstand bovenste ooglid (Ptosis palpebrae)

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Het bovenooglid wordt door de levatorspier in de juiste stand gehouden. De levatorspier bevindt zich hoog in de oogkas en is door middel van een peesblad met het bovenooglid verbonden. In de loop van het leven kan het peesblad dunner worden en losraken van de de bindweefselplaat in de onderste rand van het ooglid. Dit is de meest voorkomende oorzaak van een hangend ooglid (latijn: ptosis palpebrae). Het ooglid gaat dan zakken en veroorzaakt hierdoor klachten. Er zijn ook andere oorzaken voor een hangend ooglid, zoals een tumor of zwelling van het ooglid, aangeboren of verworven zwakte van de levatorspier en zenuwverlamming. De precieze oorzaak wordt altijd door een oogarts uitgezocht.
De behandeling van een hangend ooglid door een peesblad dat losraakt of een niet (goed) werkende levatorspier, is niet hetzelfde als een ooglidcorrectie bij een teveel aan en/of slappe huid boven de oogleden.

Klachten

Als slechts één van beide oogleden een beetje zakt dan is dit verschil vaak goed te zien, en ongewenst om cosmetische redenen. Iemand met een hangend ooglid ziet er vaak vermoeid uit.
Naarmate het ooglid verder zakt komt het voor de pupil te hangen en wordt het gezichtsveld beperkt. Voor de patiënt lijkt het dan net alsof hij tegen een zwarte balk aankijkt. Doordat het lastig is om onder het ooglid door te kijken, trekken veel patiënten de wenkbrauwen op om het ooglid alsnog op te heffen. In veel gevallen is er in de loop van de dag verslechtering van de situatie en zijn de klachten ’s avonds het ergst. Veel patiënten klagen over een zwaar gevoel boven de ogen, vermoeidheid en hoofdpijn. In sommige gevallen is het niet meer goed mogelijk de letters op een computerscherm te zien of auto te rijden.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van het ziektebeeld dat het hangend ooglid veroorzaakt. In veel gevallen is een chirurgische correctie noodzakelijk. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende technieken om het ooglid operatief te behandelen. Als er sprake is van een losgeraakt peesblad en een nog goed werkende levatorspier, kan de juiste stand worden hersteld door het peesblad weer op de rand van het bovenooglid te hechten, dit wordt een levatorplastiek genoemd.

Eerste consult

Tijdens een oriënterend gesprek bespreekt de plastisch chirurg graag de mogelijkheden met u. Hij bekijkt welk resultaat u mag verwachten en bespreekt de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt bovenal een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep.

Vergoeding door zorgverzekering

In enkele gevallen wordt een behandeling van een hangend ooglid vergoed door de zorgverzekeraar vanuit een aanvullende verzekering. Er gelden over het algemeen strenge criteria om voor vergoeding in aanmerking te komen. U kunt hiernaar informeren bij uw zorgverzekeraar.

Levatorplastiek: operatie

Een levatorplastiek wordt onder plaatselijke verdoving op de poliklinische operatiekamer uitgevoerd. Nadat de huid verdoofd is wordt er een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt waardoor deze na de operatie nauwelijks meer zichtbaar zal zijn. Soms is er ook een teveel aan huid op het bovenooglid die tijdens dezelfde operatie kan worden verwijderd (bovenooglid-correctie/blefaroplastiek).
Het losgeraakte peesblad wordt weer vastgehecht aan de bindweefselplaat in het ooglid. Tijdens de operatie wordt u een aantal keren van ligstand in zitstand gebracht om zo goed te beoordelen of de nieuwe stand van het bovenooglid wel juist is. Dit is ook een reden dat de operatie onder plaatselijke verdoving plaatsvindt.
Vervolgens worden de hechtingen definitief vast geknoopt. Daarna wordt de huid gehecht met een dun hechtdraadje. De hechtdraad wordt met behulp van hechtpleisters aan de huid geplakt. Deze pleisters moeten een week blijven zitten.

Na de operatie

Na een levatorplastiek kan het behandelde ooglid blauw en gezwollen zijn. U kunt 1 à 2 uur na de behandeling weer naar huis. Wij adviseren u om thuis het ooglid 48 uur te koelen met een ijsbril. Het is verstandig om de eerste twee dagen halfzittend te slapen.
In de week na de operatie mag u niet bukken, persen (bijvoorbeeld op de wc) of zware dingen tillen. Door deze maatregel zal de zwelling van het oog sneller afnemen en is er minder risico op een nabloeding.

Controle

Een week na de ingreep komt u terug voor controle bij de plastisch chirurg. Dan zal de hechting van de huid worden verwijderd en bekijkt u samen het resultaat. Het resultaat van de operatie is na het wegtrekken van de zwelling en de bloeduitstorting al goed te zien. Toch duurt het nog wel een paar maanden voordat er een eindresultaat bereikt is. Het bovenooglid kan namelijk  in het verloop van maanden door de zwaartekracht weer 1 tot 2 mm naar beneden zakken. Bij de operatie wordt er daarom een lichte overcorrectie aangehouden. Na zes weken komt u weer op controle zodat de plastisch chirurg opnieuw het resultaat kan bekijken.

Weergave van de behandeling.

Risico’s

Een operatieve ingreep brengt altijd risico’s met zich mee zoals een infectie en de kans op een nabloeding. Over het algemeen zijn die complicaties goed te behandelen, maar het kan betekenen dat het herstel langer duurt. Bij hoge uitzondering kan een nabloeding tot een verhoging van druk in de oogkas leiden met risico op beschadiging van de oogzenuw. Het is daarom belangrijk om direct aan de plastisch chirurg door te geven als u sterke druk op het oog voelt en opeens minder met het oog ziet. Gelukkig is deze complicatie zeer zeldzaam.
Soms kan het ooglid na de operatie opnieuw uitzakken waarvoor een aanvullende operatie nodig is.
Over het algemeen zijn de resultaten van deze operatie zeer goed en zijn de patiënten zeer tevreden.

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker