Medische tatoeage
Dermatografie
Gepubliceerd op: 18 maart 2022Net als bij een ‘gewone’ tatoeage worden er bij een medische tatoeage (dermatografie) kleurstoffen enkele millimeters diep in de huid gebracht. Dit gebeurt met een speciaal apparaat met een snel bewegend naaldje.
Redenen voor medische tatoeage kunnen zijn: littekens met kleurverandering ten opzichte van de gewone huid of het ontbreken van pigment door een (huid)ziekte.
Een medische tatoeage kan worden toegepast bij:
- ongewenste veranderingen van de kleur van de huid.
- het ontbreken van pigment/kleur in de huid.
Tatoeage van tepel en tepelhof
De medische tatoeage wordt vaak toegepast bij patiënten die een borstreconstructie en een tepelreconstructie hebben gehad. Bij een borstamputatie verwijdert de chirurg vaak ook de tepel en tepelhof. Als onderdeel van een borstreconstructie kunnen een tepel en tepelhof getatoeëerd worden.
Ook als uw borstreconstructie elders heeft plaatsgevonden, kan u in het Slingeland Ziekenhuis terecht voor deze behandeling.
Behandeling
Behandeling vindt plaats op de polikliniek Plastische chirurgie door een gespecialiseerd en gewalificeerd doktersassistente onder supervisie van dermatoloog van het Slingeland Ziekenhuis. Beiden hebben ruime ervaring in deze techniek.
De behandeling is meestal niet pijnlijk en kan zonder verdoving plaatsvinden. Na een behandeling mag de patiënt direct weer naar huis. Een behandeling duurt ongeveer een uur.
Aantal behandelingen
Het aantal behandelingen dat nodig is verschilt per patiënt en hangt samen met het te behandelen gebied en het oppervlak daarvan.
Bij een borstreconstructie zijn gemiddeld 2 tot 3 behandelingen voor één borst nodig om een mooi resultaat van tepel en tepelhof te krijgen.
Houd de getatoeëerde huid de eerste week na de behandeling droog. De huid kan gaan vervellen en soms ontstaan er korstjes. Zorg er voor dat u het getatoeëerde gebied de eerste 6 maanden goed beschermd tegen de zon door deze af te dekken met kleding of een pleister of zonnebrandcrème met factor 50 (sunblock) op te brengen.
Resultaat
Een medische tatoeage is in principe blijvend, maar het resultaat kan na een aantal jaren iets vervagen. Met een nieuwe behandeling kan de juiste kleur eventueel weer teruggebracht worden.
Vergoeding
Afhankelijk van uw ziektekostenverzekering worden de behandelingen (gedeeltelijk) vergoed. Indien uw behandeling niet vergoed wordt door uw ziektekostenverzekering kunt u ook in het Slingeland Ziekenhuis behandeld worden.
Per behandeling van een uur kost medische tatoeage €195,00.
Risico's
Er zijn weinig risico's verbonden aan het zetten van een medische tatoeage. Toch zijn complicaties nooit helemaal uit te sluiten. Enkele problemen die kunnen optreden, zijn:
- Infectie
- Allergische reactie
- Afwijkende kleur
Voordat de medische tatoeage definitief wordt toegepast wordt gekeken of de patiënt de te injecteren kleurstoffen verdraagt en de kleur naar wens is. Meestal zal de behandelaar eerst een proefstukje doen, om zich te verzekeren van de juiste kleur en om allergische reacties uit te sluiten.
Informatie of afspraak
Wilt u meer informatie over medische tatoeage of een afspraak plannen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische chirurgie tel. (0314) 32 99 44.
Laatst bijgewerkt op: 18 maart 2022