Oncoplastische chirurgie
bij een borstsparende operatie
Gepubliceerd op: 18 maart 2022Oncoplastische chirurgie wordt toegepast als een borstsparende operatie wordt uitgevoerd, waarbij maar een gedeelte van de borst wordt weggesneden (lumpectomie) en het grootste deel behouden blijft.
Als de tumor uit de borst is verwijderd, blijft er een gat (defect) achter in de borst. De plastisch chirurg kan dit defect opvullen door nabijgelegen (borst)weefsel los te maken en in het defect te schuiven. Door het weefsel beter te verdelen in de borst, blijft de ronde vorm behouden. De borst wordt wel iets kleiner.
Op deze manier wordt geprobeerd de natuurlijke vorm van de borst zo goed mogelijk te herstellen. De toegepaste techniek is afhankelijk van de locatie van de tumor in de borst, de grootte van de tumor en de grootte van het tumordefect ten opzichte van het overgebleven borstweefsel.
Toepassing soms secundair
Over het algemeen wordt deze methode in dezelfde operatie toegepast als het verwijderen van de tumor (directe reconstructie). Een enkele keer wordt dit later (secundair) nog toegepast om een intrekking van de borst na eerdere lumpectomie (borstsparende operatie) te herstellen. Het gaat in die gevallen dan om het plaatsen van weefsel vanuit de directe omgeving van de borst en niet om het verplaatsen van weefsel uit de borst zelf. Het weefsel in de borst is dan namelijk al bestraald en kan dan niet meer worden gebruikt om te verschuiven.
Maatwerk
Oncoplastische chirurgie is maatwerk en de techniek die gekozen wordt voor het verschuiven van weefsel verschilt van patiënt tot patiënt. Soms wordt ook gebruikgemaakt van weefsel uit de naaste omgeving van de borst, of een combinatie.
Het verwijderen van de tumor door de techniek van een borstverkleining toe te passen, behoort ook tot de oncoplastische chirurgie. Deze methode kan worden toegepast als de tumor in het centrale onderste deel van de borst gelegen is. Op deze manier kan de tumor met een ruime marge worden weggesneden en aansluitend relatief makkelijk weer een natuurlijke (kleinere) vorm van de borst worden gemaakt. De gezonde borst aan de andere kant kan, indien gewenst, ook direct kleiner gemaakt worden voor het herstellen van de symmetrie.
Een voordeel van oncoplastische chirurgie is dat de chirurg bij de borstsparende operatie ruime marges bij het verwijderen van de tumor kan hanteren, waardoor buiten de standaard bestraling, veelal geen aanvullende zware boost-bestraling nodig is.
Oncoplastische chirurgie kan met name bij middelgrote en grote borsten worden overwogen. Bij kleine borsten is er meestal niet voldoende borstweefsel over om zinvol een nieuwe borst mee te kunnen vormen.
Voordelen:
- De vorm van de borst blijft mooier, er is minder risico op intrekkingen.
- Een zware boost bestraling is vaak niet meer nodig.
Nadelen:
- De operatieduur is langer.
- Het (borst)weefsel dat verschoven is kan (gedeeltelijk) afsterven. Gelukkig komt dit weinig voor.
Laatst bijgewerkt op: 30 maart 2022