Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Rhinophyma

Bloemkoolneus of aardbei-neus

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Rhinophyma is een ernstige vervorming van de weke delen van de neus. Het ontstaat door het woekeren van bindweefsel en talgklieren in de huid. De huid wordt daardoor dikker en vervormt. De neus krijgt een knolachtig uiterlijk en vertoont een rode tot paarse verkleuring met verwijde bloedvaatjes.
Rhinopyma doet zich meestal voor op de onderste helft van de neus, op de neusvleugels en de neuspunt. Meestal groeien de zwellingen langzaam in het verloop van jaren.
Het ziektebeeld treedt overwegend op bij oudere mannen. Soms is er een samenhang met het ziektebeeld rosacea.
Ten onrechte wordt er vaak gedacht dat rhinophyma wordt veroorzaakt door overmatig drankgebruik (‘drankneus’).

Klachten

Rhinophyma geeft meestal geen lichamelijke klachten. Als de zwellingen zeer groot worden kunnen de neusgaten geblokkeerd worden. De meeste patiënten zoeken hulp vanwege cosmetische bezwaren die de aandoening met zich meebrengt.

Eerste afspraak

Tijdens een oriënterend gesprek bespreekt de plastisch chirurg graag de mogelijkheden met u. U krijgt bovenal een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep en de resultaten.

Resultaat

Met een operatie wordt bij iemand met Rhinophyma doorgaans een zeer goed resultaat bereikt. De neus krijgt haar oorspronkelijke vorm terug en het uiterlijk van de neus zal weer ‘normaal’ zijn, hoewel de neus na genezing wel enige littekens zal blijven houden. Patiënten zijn over het algemeen zeer tevreden met de resultaten van de operatie.

Vergoeding

Soms wordt de behandeling door de plastisch chirurg (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar vanuit een aanvullende verzekering. U kunt hiernaar informeren bij uw zorgverzekeraar.

 

Behandeling

Rhinophyma verdwijnt niet vanzelf. De verdikte huid zal chirurgisch moeten worden weggehaald. De plastisch chirurg kan het gewoekerde weefsel verwijderen en de oorspronkelijke vorm van de neus herstellen.
De behandeling kan bestaan uit elektrocoagulatie, lasertherapie (CO2-laser) of een combinatie van beide.
Bij elektrocoagulatie wordt het weefsel in fijne plakjes elektrisch weggesneden. Met lasertherapie wordt de verdikte huid laagje voor laagje verdampt door een laser. In beide gevallen wordt de verdikte huid tot op het onderliggend kraakbeen van de neus weggehaald en zo goed mogelijk het oorspronkelijke model van de neus hersteld.
De ingreep zal onder narcose of plaatselijke verdoving met sedatie (een roesje) plaatsvinden. Na de ingreep zal de neus worden afgedekt met een verband. U kunt dezelfde dag weer naar huis.

Nazorg

Het verband zal na twee weken op de polikliniek worden verwisseld. Het resultaat is dan al goed zichtbaar. Toch duurt het wel een aantal weken voordat het definitieve resultaat zichtbaar is.

Risico’s

Een operatieve ingreep brengt altijd risico’s met zich mee zoals infectie en de kans op een nabloeding. Gelukkig komt dit zelden voor en zijn deze complicaties over het algemeen goed te behandelen.
In een enkel geval duurt de genezing wat langer of treedt er littekenvorming op.

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

PRIJSLIJST

PRIJSLIJST

cosmetische behandelingen

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker