Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Lipofilling na borstreconstructie

Gepubliceerd op: 18 maart 2022

Lipofilling is een techniek waarbij eigen vetweefsel wordt ingespoten. Deze methode kan als aanvullende behandeling worden toegepast na een borstreconstructie. Met lipofilling verbetert de vorm van de herstelde borst als deze plaatselijk nog een volumedefect (tekort aan volume) heeft.

Met de methode van lipofilling kan ook worden geprobeerd om een pijnlijke intrekking van de borst te behandelen die is ontstaan na de borstsparende operatie en bestraling. Samen met het vetweefsel worden ook stamcellen getransplanteerd, die voor nieuwe bloedvaten en een betere stofwisseling in het bestraalde weefsel zorgen. Op deze manier wordt het borstweefsel soepeler en vitaler. Dit effect is echter niet goed te voorspellen en treedt niet altijd in dezelfde mate op.
Het is zelfs mogelijk met lipofilling een geheel nieuwe borst te vormen. Dit is echter nog experimenteel en geen standaard behandeling.

Meerdere behandelingen

Na lipofilling zal maar een gedeelte van het getransplanteerde vet op de nieuwe plek ingroeien. Er zijn daarom doorgaans meerdere behandelingen nodig voordat het gewenste resultaat is bereikt.

Behandeling

Voor het inbrengen van kleine hoeveelheden vet is een behandeling onder plaatselijke verdoving mogelijk. Als een groter gebied behandeld moet worden is meestal een narcose noodzakelijk. De behandeling vindt plaats in dagbehandeling.
De operatie vindt op de poliklinische operatiekamer (POK) of op de het operatiecomplex plaats. Dit is afhankelijk van de grootte van de ingreep. Door middel van liposuctie wordt vet van de buikwand of heupen weggezogen. Het vet wordt gezuiverd en gecentrifugeerd, waarna het op de gewenste plaats met een dun naaldje weer wordt ingespoten.

Risico’s

Naast algemene risico’s van infectie en nabloeding kunnen er bij lipofilling vetcysten optreden als er teveel vet wordt ingebracht en een deel van het vet afsterft.

 

Meer informatie over deze behandeling: Lipofilling

 

Laatst bijgewerkt op: 30 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker