Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Lipofilling

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Lipofilling is een chirurgische techniek waarbij lichaamseigen vet wordt gebruikt om het verlies van weefsel onder de huid op te vullen. Het vet wordt op de buik of de heupen door middel van liposuctie weggehaald en na bewerking op een andere plek weer ingespoten. De vetcellen moeten op de nieuwe plek weer gaan ingroeien.
Omdat niet alle vetcellen ingroeien smelt een deel van het ingebrachte vet weer weg en moet de behandeling soms meerdere keren worden herhaald. Met het vetweefsel worden ook nieuwe stamcellen in de huid gebracht die voor een verbetering van stofwisseling en doorbloeding kunnen zorgen.

Volumedefect

Door lipofilling kan een volumedefect (deuk) opgevuld worden. Lipofilling is geschikt voor de behandeling van ingetrokken littekens of een grote deuk in de huid na ongeval of na voor een borstreconstructie na borstkanker. 

Verjonging van het gelaat

Lipofilling wordt ook gebruikt voor cosmetische verjonging van het gelaat. Als teken van ouderdom is het gelaat bij veel mensen enigszins afgeplat. Door eigen vetweefsel in te brengen in een dunne bovenlip of ingevallen wangen, kan het volume en ronde contouren worden hersteld. Het gelaat krijgt hierdoor de jongere uitstraling terug.

Vergroting borsten

Ook is het mogelijk met lipofilling de borsten te vergroten. Er zijn dan geen nadelen van silicone-implantaten. Deze behandeling is vooral zinvol bij vrouwen die maar een kleine vergroting van de borsten wensen.

Effect

In tegenstelling tot een behandeling met injectables of fillers is er bij lipofilling geen risico op een complicatie als een chronische infectie of vorming van granulomen. Bovendien is het resultaat van lipofilling blijvend. Als het vetweefsel eenmaal is ingegroeid heeft u er vele jaren plezier van. Een bijkomend effect is dat de kwaliteit van de huid vaak verbetert; de huid ziet er dan jonger en frisser uit. Er wordt gedacht dat dit komt door de nieuwe stamcellen die met het vet in het gelaat worden gebracht. Dit effect is echter niet goed voorspelbaar en treedt niet bij alle patiënten in dezelfde mate op.
Lipofilling is voor behandeling van gelaat en borst zeer effectief en zonder de risico’s van een uitgebreide operatie.

Reconstructieve behandeling

Ingetrokken littekens in het gelaat kunnen bijvoorbeeld ontstaan na acne of complicaties door injectables/fillers. Met lipofilling kan het lokale weefselverlies in veel gevallen weer goed worden opgevuld.
Lipofilling wordt eveneens gebruikt als aanvullende operatie bij borstreconstructie of zelfs om een volledig nieuwe borst te reconstrueren. Dit kan zelfs in bestraalde huid. Als nadeel geldt dat  er herhaaldelijke operaties nodig zijn om voldoende volume te bereiken.
Ook wordt lipofilling experimenteel gebruikt om chronische wonden en stralenulcus te behandelen. Door de stamcellen zouden er dan nieuwe bloedvaten in het wondgebied gaan groeien.

Eerste consult

Tijdens een oriënterend gesprek bespreekt de plastisch chirurg graag de mogelijkheden met u. Hij bespreekt met u wat voor u de beste methode is voor verjonging van het gelaat of herstel van lichaamsweefsel. U krijgt bovenal een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep.

Vergoeding

Lipofilling wordt niet standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Voor enkele ziektebeelden is het mogelijk een machtiging bij de zorgverzekering aan te vragen. Wij helpen u hier graag bij.
Cosmetische lipofilling zonder medische noodzaak wordt niet door de zorgverzekering vergoed. U zult een behandeling zelf moeten betalen. In de prijslijst voor esthetische behandelingen vindt u een overzicht van de kosten.

Operatie

De operatie vindt op de poliklinische operatiekamer (POK) of op de het operatiecomplex plaats. Dit is afhankelijk van de grootte van de ingreep. Door middel van liposuctie wordt vet van de buikwand of heupen weggezogen. Het vet wordt gezuiverd en gecentrifugeerd, waarna het op de gewenste plaats met een dun naaldje weer wordt ingespoten.

Na de operatie

Na de behandeling is de huid wat gezwollen, maar dit neemt na een aantal dagen af. Afhankelijk van het wondgebied is er lichte tot matige pijn. Meestal helpt een lichte pijnstiller voldoende.

Nazorg

Probeer de eerste 3 tot 6 weken sterke druk op de behandelde plek te voorkomen om de vetcellen in te laten groeien. Ook kunt u de eerste zes weken beter niet sporten. U komt na een of twee weken terug op de poli om de hechtingen te laten verwijderen. Na een aantal maanden komt u nogmaals op de polikliniek om samen met de plastisch chirurg het resultaat te bekijken en te bespreken.

Risico’s

Net als bij liposuctie is er risico op infectie en nabloeding. Als er teveel vet wordt ingebracht kunnen er soms vetcysten ontstaan. Heel soms kan er een ongelijke verdeling van vetcellen plaatsvinden. Zowel op de plaats waar het vet is weggehaald als waar het is ingespoten. Het is in dat geval mogelijk om een correctie te laten doen.

Resultaat

Het effect van de lipofilling is al na enkele weken zichtbaar, als het meeste wondvocht is weggetrokken. Na drie maanden is het definitieve resultaat zichtbaar. In sommige gevallen moeten er meerdere behandelingen plaatsvinden voordat het gewenste resultaat wordt bereikt.
De littekens zijn zeer gering en in de meeste gevallen bijna niet zichtbaar. Bij liposuctie en lipofilling wordt er met een zeer dun naaldje gewerkt, zodat de littekens zo klein mogelijk zijn.
Het resultaat van lipofilling is voor zowel cosmetische als reconstructieve behandelingen doorgaans goed tot zeer goed.

Filmpje

Wat moet u weten over fillerbehandelingen?

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

PRIJSLIJST

PRIJSLIJST

cosmetische behandelingen

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker