Facelift
Gepubliceerd op: 17 maart 2022Een facelift is een operatie waarbij plooien en rimpels in het gezicht, zoals in de wang, naast de mond en bij de kaaklijn, worden strakgetrokken. Door veroudering, invloed van de zwaartekracht, zonbelasting, roken en stress zakt de huid van het gelaat uit en ontstaan rimpels.
Een facelift maskeert de effecten van het ouder worden en is een zeer doeltreffende methode. Deze operatie helpt niet bij rimpels op het voorhoofd, boven de lip of de oogleden. Rimpels die ontstaan bij lachen of praten gaan door een facelift niet weg.
Een facelift kan gecombineerd worden met een halslift.
Een minder uitgebreide en belastend alternatief is de MACS-lift.
Eerste consult
Tijdens een oriënterend gesprek bespreekt de plastisch chirurg graag de mogelijkheden met u. Hij bespreekt met u wat voor u de beste methode is voor verjonging van het gelaat.U krijgt bovenal een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep.
Vergoeding
Een facelift is een cosmetische operatie zonder medische noodzaak en wordt niet door de zorgverzekering vergoed. U zult een behandeling zelf moeten betalen. In de prijslijst voor esthetische behandelingen vindt u een overzicht van de kosten.
De operatie
De operatie vindt onder narcose plaats of onder plaatselijke verdoving met sedatie (een roesje). Er wordt een snee gemaakt vanaf de haarlijn ter hoogte van de slapen, voor het oor langs tot aan de oorlel en verder op de achterzijde van het oor. Hierdoor kan de plastisch chirurg de huid losmaken van het onderliggende bind- en spierweefsel. De huid wordt dan strakgetrokken en de overtollige huid wordt verwijderd. Ook wordt het onderhuidse bindweefsel met enkele hechtingen strakgetrokken. De operatie duurt enkele uren. Meestal wordt de patiënt voor één nacht in het ziekenhuis opgenomen.
Na de operatie
Er worden twee drains (slangetjes) achtergelaten om overtollig bloed en vocht af te voeren. Meestal worden de drains een dag later weer verwijderd. Na een facelift krijgt u een drukverband om uw gezicht. Dit blijft enkele dagen zitten. Uw gezicht is in het begin gezwollen en verkleurd, dit trekt geleidelijk weg. De meeste mensen hebben maar weinig pijn.
Nazorg
Na een facelift moet u het een tijdje rustig aan doen. In de eerste week na de operatie mag u zich alleen licht inspannen en niet bukken. Tot een maand na de operatie mag u zich niet zwaar inspannen of sporten. De meeste mensen gaan twee weken na de facelift weer aan het werk, maar dat is ook afhankelijk van het soort werk dat u doet.
Resultaat
Door een facelift wordt uw huid weer glad en strak gemaakt.
Na twee tot drie weken is het resultaat van een facelift duidelijk zichtbaar, maar het definitieve resultaat is pas na ongeveer drie maanden zichtbaar. U moet er wel rekening mee houden dat het natuurlijke verouderingsproces niet door een facelift wordt gestopt. Het effect is meestal vijf tot tien jaar zichtbaar. Daarna is een nieuwe facelift nodig.
Risico’s
Een facelift heeft dezelfde risico’s als elke andere ingreep zoals nabloeding, infectie of het afsterven van weefsel.
Specifieke complicaties bij een facelift zijn stugge plekjes of vochtophoping in het gelaat, dit is vaak goed te behandelen door een huidtherapeut. Bij hoge uitzondering kan een deel van, of de hele aangezichtszenuw tijdelijk of blijvend beschadigd raken. Gelukkig komt dit nauwelijks voor.
Advisering
Als u een facelift overweegt, laat u dan adviseren wat de mogelijkheden zijn. In veel gevallen kan met een kleinere behandeling dan een facelift reeds een duidelijke verjonging van het uiterlijk worden bereikt, bijvoorbeeld met lipofilling en Dysport injecties. Desondanks is de facelift nog steeds de 'koningin' onder de verjongings-operaties met het beste resultaat voor het straktrekken van de huid in het gelaat. Met een facelift is het in veel gevallen mogelijk om er 10 jaar jonger uit te zien.
Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022