Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Dysport (Botox-behandeling)

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Botulinetoxine A (ook wel botox) is een natuurlijk gif, een neurotoxine, dat gemaakt wordt door een bacterie (Clostridium botulinum). Botulinetoxine type A blokkeert de zenuwfunctie en werkt als een soort spierontspanner. 
Er zijn twee fabrikanten die Botuline A Toxine produceren. Dit gebeurt onder de namen Botox en Dysport. Beide producten zijn vrijwel gelijk. De plastisch chirurgen in het Slingeland Ziekenhuis werken met Dysport.

Mogelijke behandelingen

Dysport wordt voor verschillende behandelingen gebruikt door de plastisch chirurg.

  • (Frons)rimpels in uw voorhoofd of kraaienpootjes naast uw ogen kunnen zeer effectief worden behandeld met een spuitje met Dysport. Ook kunnen de wenkbrauwen aan de buitenkant een beetje worden opgetild.
  • Overmatige transpiratie kan een grote invloed hebben om het sociale leven van iemand. Ook daar kan Dysport goed voor worden gebruikt. Het is vooral effectief onder de oksels, maar ook voor handen en voeten kan het worden gebruikt.

Botox bij hoofdpijnklachten

Onderzoek heeft nog niet kunnen aantonen waardoor migraine of spierspanningshoofdpijn ontstaat. Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken. Een mogelijke oorzaak is het aanspannen van de (aangezicht)spieren bij bijvoorbeeld gebruik van computer, stress of fel zonlicht. Door de fronsspier met Botox te behandelen, zien we bij veel mensen een vermindering van de klachten bij migraine/spierspanningshoofdpijn. De aanvallen nemen af in duur, intensiteit of frequentie.

Als de spiertjes in uw aangezicht behandeld zijn met Botuline Toxine, kan het enkele dagen duren voordat uw hoofdpijnklachten verminderen. In een enkel geval verergeren uw klachten enkele dagen. Dit komt omdat, als bepaalde spieren ontspannen, andere spieren weer op spanning komen. Een andere bijwerking van deze anti-migraine behandeling is dat ook uw fronsrimpel minder diep wordt. Het resultaat zal ongeveer 3 maanden aanhouden.

Injectie

De behandeling is vrijwel pijnloos. Met een dun, klein naaldje wordt het Dysport ingespoten. Direct na de behandeling kan de huid wat rood en gezwollen zijn. Na een uur is dat vaak verdwenen. Er zijn geen speciale leefregels waar u zich aan moet houden.

Resultaat

Het effect van een injectie is niet blijvend, na 3 tot 6 maanden herstelt de functie van de zenuw. De spier gaat dan weer normaal functioneren. Het is geen probleem om Dysport vaker te gebruiken.
Het resultaat is na enkele dagen tot een week te zien. Door het regelmatig herhalen van een behandeling met Dysport houdt het effect langer aan.

Risico’s

De behandeling is over het algemeen zonder grote risico’s. Soms kunt u een paar dagen blauwe plekjes, hoofdpijn of een griepachtig gevoel hebben. In zeldzame gevallen kunnen ook andere dan de bedoelde spieren tijdelijk verlamd raken. Dit herstelt dan in verloop van tijd weer helemaal vanzelf. Ook kan er in zeldzame gevallen een allergische reactie optreden. Gelukkig komt dit nauwelijks voor.

Vergoeding

Een behandeling met Dysport voor verfraaiing in het gelaat en tegen rimpels wordt niet door de zorgverzekering vergoed. U zult een behandeling zelf moeten betalen. In de prijslijst voor esthetische behandelingen vindt u een overzicht van de kosten.
Een behandeling met Dysport voor overmatig transpireren wordt wel vanuit de basisverzekering vergoed. Voor een dergelijke behandeling moet u wel door uw huisarts doorverwezen worden.

Afspraak maken

Als u een afspraak wil plannen voor een behandeling met Dysport voor verfraaiing  in het gelaat en tegen rimpels kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Zij kunnen ook eventuele vragen beantwoorden. Tel. (0314) 32 99 44.

 

Laatst bijgewerkt op: 06 april 2023

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker