Ziekte van De Quervain (peesschede-ontsteking)
Ontsteking van de strekpezen van de duim
Gepubliceerd op: 18 maart 2022De ziekte van (ook wel het syndroom van) ‘De Quervain’ is een ontsteking van de strekpezen van de duim. Dit geeft pijn aan de duimzijde van de pols en bij het strekken van de duim.
Op de pijnlijke plek gaan de strekpezen door een peeskanaal (peesschede) onder een strakke band door. Door wrijving kan op deze plaats een peesschede-ontsteking ontstaan.
De aandoening wordt meestal veroorzaakt door overbelasting, met name door het veelvuldig herhalen van een specifieke beweging. Soms ontstaat de aandoening spontaan, zonder aanwijsbare oorzaak.
Diagnose
De plastisch chirurg kan de diagnose stellen op basis van de klachten van de patiënt en lichamelijk onderzoek. Er is drukpijn op de duimzijde van de pols en de test van Finkelstein is positief; Voor de test van Finkelstein wordt er een vuist gemaakt om de duim en vervolgens wordt de pols richting de pinkzijde gebogen. Dit is dan pijnlijk in de pols.
Als de klachten wat langer bestaan is er vaak een zwelling op de pols zichtbaar.
Behandeling
De eerste stap in de behandeling is rust. De duim moet een aantal weken worden ontzien. Meestal wordt hiervoor een spalk gemaakt die de patiënt moet dragen. Mocht dit onvoldoende resultaat hebben, dan kan er een injectie worden gegeven met een ontstekingsremmer (corticosteroïden). Bij ernstige klachten of wanneer een spalkbehandeling met een injectie onvoldoende helpen, kan een operatie noodzakelijk zijn.
Operatie
Als de plastisch chirurg gaat opereren, wordt er een sneetje gemaakt ter hoogte van de pols en wordt de strakke band over de pezen doorgesneden. De plastisch chirurg gebruikt tijdens de operatie een loupebril. De pezen kunnen hierna weer zonder wrijving heen en weer glijden waardoor de ontsteking zal afnemen. Het kan een aantal weken duren voordat de pezen tot rust zijn gekomen.
De operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving op de Poliklinische operatiekamer (POK). U kunt ook kiezen voor een verdoving van de hele arm (blokverdoving) of een operatie onder narcose. Bij blokverdoving en narcose is de operatie op de operatiekamer.
Na de operatie
Na de operatie kunt u in de regel dezelfde dag weer naar huis. Het herstel zal ongeveer 2 tot 3 weken duren. Er zitten hechtingen in de pols die na twee weken worden verwijderd op de polikliniek. Totdat de wonden zijn genezen moet u geen kracht zetten met uw hand. Wel is het belangrijk dat u de duim dagelijks een aantal keer volledig buigt en strekt om te voorkomen dat de pezen aan de operatiewond vastgroeien. De meeste mensen zijn uiteindelijk klachtenvrij na deze ingreep.
Risico’s van de operatie
Er treden zelden complicaties op bij deze operatie. Mogelijke risico’s zijn een infectie, nabloeding en littekenpijn. Deze problemen zijn goed te behandelen.
Soms kunnen er nieuwe klachten ontstaan doordat de pezen in het littekenweefsel na de operatie opnieuw wrijving ondervinden. In zeldzame gevallen raakt een zenuw in het littekenweefsel bekneld en geeft dit klachten van tinteling en pijn. In beide gevallen is dit met een littekenbehandeling meestal goed op te lossen.
Net als bij andere operaties aan de hand kan er posttraumatische dystrofie optreden. Dit komt echter zelden voor. De hand zwelt dan op, doet vooral bij bewegen pijn en kleurt rood of blauw. Waarschuw uw arts bij deze klachten.
Laatst bijgewerkt op: 18 maart 2022