Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Huidkanker en de zon

1 op de 5 krijgt te maken met huidkanker

Gepubliceerd op: 21 maart 2019

De verwachting is dat één op de vijf Nederlanders te maken krijgt met huidkanker, bovendien komt het vaker op jongere leeftijd voor. Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker, in 80% van de gevallen gaat het om deze aandoening. Vaak ziet het er uit als een bultje of een plekje dat wat glazig of glanzend is, waarbij er ook kleine bloedvaatjes zichtbaar kunnen zijn. Het
kan ook een niet genezend zweertje of een eczeemplekje zijn.“Gelukkig is deze vorm van huidkanker in het algemeen goed te behandelen”, zegt dermatoloog Veenhuis. “Een basaacelcarcinoom groeit langzaam en zaait zich vrijwel niet uit naar andere delen van het lichaam. Toch is het belangrijk om het in een vroeg stadium te verwijderen omdat er dan weinig schade aan het omliggende weefsel ontstaat. Bovendien blijven deze patiënten veelal bij onder controle zodat nieuwe plekjes sneller ontdekt worden.”

Nooit meer in de zon?

“De vraag van patiënten is toch vaak: hoe kom ik aan dit plekje? Wij geven patiënten daarom altijd een gericht advies mee afgestemd op hun huidtype” zegt Plastisch chirurg Osinga. Het is bewezen dat huidkanker onder andere ontstaat door UV straling uit zonlicht of bijvoorbeeld door de zonnebank.” Veenhuis vult aan: “Er zijn verschillende oorzaken van huidkanker en ook het huidtype speelt een rol. Bepaalde soorten huidkanker zijn het gevolg van langdurige en overmatige blootstelling aan de zon, zoals bij mensen die veel buiten werken. De effecten zie je vaak jaren later terug in de vorm van huidkanker of een voorstadium daarvan. Kinderen verbranden sneller en bij hen is een eenmalige ernstige verbranding door de zon al een risico omdat het op latere leeftijd mogelijk meer kans geeft op kwaadaardige moedervlekken. Daarom is het ook zo belangrijk om kinderen goed in te smeren als ze in de zon zijn.” “Patiënten zijn vaak heel bang en denken dat ze nooit meer in de zon mogen” zegt Osinga. “Ik zeg altijd dat ze geen schaduwmens hoeven te worden, maar je moet wel je gezonde verstand gebruiken. Normale blootstelling aan de zon heeft namelijk ook een positieve invloed, bijvoorbeeld voor het aanmaken van vitamine D. Maar daarvoor hoef je niet langdurig in de zon te zijn.”

 

Laatst bijgewerkt op: 21 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker