Correctie van de wenkbrauwen
Lokale of open wenkbrauwlift
Gepubliceerd op: 17 maart 2022Naar mate men ouder wordt, wordt de huid rondom de ogen slapper. Ook boven de wenkbrauwen kan een slappere huid er de oorzaak van zijn dat de wenkbrauw omlaag zakt. Hierdoor kan je er ouder uitzien en een vermoeide uitstraling hebben. De plastisch chirurg kan door een operatieve ingreep dit probleem verhelpen.
Bij een lokale of open wenkbrauwlift wordt de laaghangende wenkbrauw omhoog getrokken door het overschot aan huid direct boven de wenkbrauw weg te halen.
Klachten door laaghangende wenkbrauw
Als de wenkbrauwen zakken en gaan drukken op de oogleden kan dit hinder opleveren bij het zien. Men kijkt als het ware tegen een afdakje aan, daardoor wordt het gezichtsveld kleiner. Sommige mensen hebben klachten van hoofdpijn of vermoeidheid door het continu optrekken van de wenkbrauwen. Een vaak gehoorde opmerking is ook dat ze er moe, boos of bedroefd uitzien. Soms is een wenkbrauwlift niet afdoende maar is ook de huid van de bovenoogleden uitgerekt, de wenkbrauwlift kan dan gecombineerd worden met een bovenooglidcorrectie.
Eerste consult
Tijdens een oriënterend gesprek bespreekt de plastisch chirurg graag uw klachten en wensen met u. Hij bekijkt wat de beste behandeling is, welk resultaat u mag verwachten en bespreekt de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep.
Vergoeding door zorgverzekering
In enkele gevallen wordt een lokale of open wenkbrauwlift bovenooglidcorrectie vergoed door de zorgverzekeraar vanuit een aanvullende verzekering. Er gelden over het algemeen erg strenge criteria om voor vergoeding in aanmerking te komen. U kunt informeren bij uw zorgverzekeraar welke voorwaarden gelden. De kosten van deze behandeling staan in de prijslijst.
Behandeling
Correctie van de wenkbrauwen door een lokale of open wenkbrauwlift wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De ingreep vindt plaats op de poliklinische operatiekamer (POK).Met een klein naaldje wordt de huid verdoofd. De plastisch chirurg maakt een snede direct boven de wenkbrauwen en snijdt een reepje huid en bindweefsel weg. De huid wordt naar elkaar toe getrokken en gehecht met een dun hechtdraadje. De wond wordt afgedekt met hechtpleisters.
Na de operatie
Na de wenkbrauwcorrectie kan het geopereerde gebied blauw en gezwollen zijn. Het is van belang de huid gedurende de eerste 48 uur na de ingreep goed te koelen. (Dit kan bijvoorbeeld met een zakje doperwtjes uit de vriezer).
Ook is het verstandig om de eerste twee dagen halfzittend te slapen, u mag niet bukken, persen (bijvoorbeeld op de wc) of zware dingen tillen. Door deze adviezen op te volgen, zal de zwelling sneller afnemen.
Bij pijn kunt u een lichte pijnstiller nemen zoals paracetamol.
Controle
Een week na de ingreep komt u terug voor controle bij de plastisch chirurg. Dan zullen de hechtingen worden verwijderd en wordt de wond bekeken.
Het resultaat van de operatie is na het wegtrekken van de zwelling en de bloeduitstorting al goed te zien. Na zes weken komt u weer op controle zodat de plastisch chirurg het resultaat kan bekijken. Het litteken boven de wenkbrauw(en) trekt in de regel goed weg en is meestal nauwelijks zichtbaar.
Risico’s en complicaties
Een operatieve ingreep brengt altijd risico’s met zich mee zoals de kans op een wondinfectie en een nabloeding. Over het algemeen zijn die complicaties goed te behandelen, maar het kan betekenen dat het herstel langer duurt. Over het algemeen wordt een goede symmetrie van de wenkbrauwen bereikt. Er bestaat een zeer kleine kans op beschadiging van de gevoelszenuw in het voorhoofd. Dit komt gelukkig maar zelden voor.
Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022