Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Oorlelcorrectie

bij een uitgescheurde of grote oorlel

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Een uitgescheurde oorlel kan ontstaan door het dragen van te grote oorbellen of als u bijvoorbeeld met uw oorbel ergens aan bent blijven haken. De meeste patiënten komen niet met een verse wond naar de plastisch chirurg maar met een oorlel die weer genezen is en door de scheur in twee huidlapjes is gedeeld.
Het kan ook zijn dat de oorlel helemaal niet uitgescheurd is maar dat u vindt dat deze wat te groot is en om cosmetische redenen wenst deze kleiner te laten maken. De plastisch chirurg kan dan met een klein sneetje een stukje oorlel verwijderen.

Eerste afspraak

De plastisch chirurg kan samen met u op het eerste consult bekijken of het mogelijk is om de oorlel te herstellen of kleiner te maken. De herstelbehandeling is gericht op het hechten van de kapotte oorlel in een speciale techniek zodat de oorlel weer de oorspronkelijke vorm heeft en sterk genoeg is om opnieuw een oorbel te dragen.

Vergoeding

Een hersteloperatie van een uitgescheurde oorlel wordt over het algemeen niet vergoed door uw zorgverzekering en u zult de kosten dan zelf moeten betalen. Bij enkele zorgverzekeringen worden de kosten soms wel vergoed, maar dit is zeer uitzonderlijk. Op verzoek kunnen wij een aanvraag van machtiging bij uw zorgverzekering indienen. De kosten van deze behandeling staan in de prijslijst voor esthetische behandelingen.

Behandeling

De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Er wordt dan met een dun naaldje een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof in uw oorlel gespoten. U voelt wel dat de plastisch chirurg bezig is, maar u zult geen pijn ervaren. Het is een relatief kleine behandeling en na de ingreep kunt u gelijk weer naar huis.

Controle

Na twee weken komt u terug op de polikliniek en zullen de hechtingen worden verwijderd. Er wordt dan samen met u gekeken of het gewenste resultaat is bereikt. U krijgt dan ook advies over een goede littekenbehandeling.
Mocht het nodig zijn dan kunt u ongeveer zes weken na de oorlelcorrectie weer een gaatje laten schieten in de oorlel en er een oorbel in gaan dragen.

Risico’s

Net als bij andere operaties bestaat er risico op infectie en nabloeding. Gelukkig komt dit maar zelden voor en zijn deze complicaties goed te behandelen. In zeldzame gevallen kan het litteken van de operatie gaan woekeren (hypertrofisch litteken). Ook kan de oorlel opnieuw uitscheuren als u zeer zware oorbellen draagt.
Het resultaat van de behandeling is in de regel goed en de meeste patiënten zijn dan ook erg tevreden.

 

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker