Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Moedervlekken behandelen

Naevus

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Moedervlekken (latijn: naevus) zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentcellen in de huid. Het is een normaal verschijnsel. Vrijwel iedereen heeft of krijgt moedervlekken. Sommige moedervlekken zijn al bij geboorte aanwezig of ontstaan in de eerste levensmaanden (aangeboren moedervlekken: congenitale naevus).
De meeste moedervlekken ontstaan tussen het derde en veertigste levensjaar. Erfelijke aanleg lijkt een belangrijke rol te spelen, net als zonverbranding in de kinderleeftijd.
Gewone moedervlekken zijn zichtbaar als bruine of zwarte vlekjes, meestal vlak, maar ook wel eens verheven of duidelijk bol of hobbelig. Ze kunnen nogal verschillen in grootte, vorm of kleur.

Kwaadaardig worden

Normaal gesproken zijn moedervlekken onschuldig. Soms veranderen moedervlekken in een melanoom(huidkanker).

Waar u op moet letten bij een moedervlek:

  • Groei
  • Kleurverandering
  • Steken, jeuk of pijn
  • Bloeden

Mochten één of meer verschijnselen zich voordoen bij een moedervlek dan is het verstandig om een arts te raadplegen, zie ook kenniscentrum dermatologie.
Het is belangrijk om vroegtijdig vast te stellen of het om een melanoom gaat en om het melanoom te verwijderen voordat het schade kan aanrichten. Overigens ontstaat melanoom tweemaal vaker uit pigmentcellen in ogenschijnlijk gezonde huid dan uit moedervlekken.

Verwijderen moedervlek om cosmetische reden

Het kan ook zijn dat u een moedervlek uit cosmetisch oogpunt weg wil laten halen, bijvoorbeeld omdat hij op een vervelende plek zit of dat u hem ontsierend vindt.

Behandelingen

Voor het verwijderen van moedervlekken zijn verschillende behandelingen mogelijk:

Wegsnijden (excisie)

Met een skalpel wordt de moedervlek onder plaatselijke verdoving weggesneden door de plastisch chirurg. De wondranden worden daarna weer precies aan elkaar gehecht en dan komt er een hechtpleister op. Dit wondje geneest binnen een aantal weken. De verwijderde moedervlek wordt opgestuurd voor microscopisch onderzoek om er zeker van te zijn dat er geen kwaadaardige cellen in zitten. Na één of twee weken komt u terug op de polikliniek om de hechtingen te laten verwijderen. De patiënt ondervindt meestal weinig last van de ingreep.
U krijgt bij het polikliniekbezoek ook advies over een goede littekenbehandeling. In het Slingeland Ziekenhuis gebruikt de plastisch chirurg uitsluitend deze behandelmethode.

Risico’s excisie
De risico’s van een excisie van een moedervlek zijn infectie, nabloeding en bloeduitstorting. Gelukkig treden deze complicaties maar zelden op en zijn ze meestal goed te behandelen. De meeste patiënten zijn zeer tevreden met het resultaat na het verwijderen van een moedervlek.

Wegbranden (coagulatie)

Deze methode wordt vaak door huisartsen toegepast. De moedervlek wordt met een elektrische sling weggesneden en het wondje wordt niet gehecht. Op deze manier onstaat er vaak een opvallend litteken. Bovendien is de moedervlek in veel gevallen niet volledig verwijderd wat ongunstig is voor microscopisch onderzoek en de moedervlek groeit soms weer terug.
 

Shaving en curettage

De moedervlek wordt enkel oppervlakkig verwijderd. Ook hier blijven de dieper gelegen delen in de huid achter, die weer opnieuw kunnen gaan groeien. De moedervlek die dan teruggroeit is voor een arts vaak niet van een melanoom te onderscheiden.
 

Laserbehandeling

Laserbehandeling van moedervlekken wordt over het algemeen afgeraden. Met laser worden de oppervlakkige pigmentcellen kapotgeschoten. Ook  hier verblijven vaak pigmentcellen in diepere delen van de huid die opnieuw kunnen uitgroeien en dan nauwelijks van een melanoom te onderscheiden zijn.
 

Laatst bijgewerkt op: 28 april 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker