Buikwandcorrectie
Buikwandplastiek
Gepubliceerd op: 15 maart 2022Een buikwandcorrectie, ook wel abdominoplastiek, buikwandplastiek of bodylift genoemd, is een operatie waarbij overtollige huid en vetweefsel rondom de buik verwijderd wordt en de huid weer strak getrokken. Met een operatieve correctie van de buikwand kan meestal een grote verbetering van lichaamsvorm worden bereikt.
Oorzaken overtollige huid op de buik
De buikwand kan uitrekken of verslappen. Dit kan veroorzaakt worden door:
- extreem gewichtsverlies;
- zwangerschap(pen);
- veroudering;
- operaties.
De huid en het onderliggende vetweefsel hangen dan slap om de buik heen. De plastisch chirurg kan een slappe buikwand corrigeren met een operatie.
Verzekering
Voor deze operatie moet toestemming van de zorgverzekering worden aangevraagd, anders komt de behandeling niet in aanmerking voor vergoeding. Over het algemeen gelden hiervoor strenge criteria.
Sommige verzekeraars vergoeden een deel van de kosten voor de operatie onder bepaalde voorwaarden uit een aanvullende verzekering.
Eerste consult
Tijdens een oriënterend gesprek bespreekt de plastisch chirurg graag uw klachten en wensen met u. Hij bekijkt of behandeling mogelijk is en welk resultaat u mag verwachten. Daarnaast bespreekt hij de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep.
Resultaat
Als u een buikwandcorrectie overweegt is het belangrijk hierover een reële verwachting te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter en strakker wordt. Verwacht echter geen perfectie want de littekens van de operatie blijven zichtbaar. Absolute symmetrie is niet te garanderen. Door de buikwandcorrectie kan het vet op de heupen meer op gaan vallen.
Advies ter voorbereiding
Mensen die een buikwandcorrectie willen ondergaan raden wij het volgende aan:
- Stop met roken, minstens enkele weken voor de operatie en gedurende de herstelperiode. Als u rookt duurt de genezing veel langer, ook heeft u een groter risico op complicaties.
- Als u te zwaar bent is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen. Het operatieresultaat is dan beter en het risico op infectie vermindert.
Opname
Voor deze operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. U zal normaal gesproken na twee of drie dagen weer naar huis mogen.
De operatie
De operatie om de buikwand te corrigeren duurt ongeveer twee uur. Bij de operatie maakt de arts de buikwand helemaal los van de onderliggende spierlaag tot aan de ribbenboog en het borstbeen De navel wordt rondom los gesneden, zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel.
Als de buikspieren uitgerekt zijn, worden deze meteen verstevigd.
Tijdens de operatie worden er een aantal dunne slangetjes (drains) achtergelaten om wondvocht naar buiten toe af te voeren. Na enkele dagen worden ze verwijderd.
Littekens
De littekens komen onder op de buik te liggen en rond de navel. Een enkele keer is ook een verticaal litteken op de buik nodig. Dit wordt van tevoren met u besproken.
Zorg er voor dat u de littekens van de operatie de eerste 6 maanden altijd goed beschermd tegen de zon door deze af te dekken met kleding of een pleister. Eventueel de littekens beschermen door zonnebrandcrème met factor 50 (sunblock) op te brengen. Littekenweefsel is erg gevoelig voor zonlicht en kan snel verbranden.
Pijn
De pijn na de operatie is over het algemeen gering. U kunt eventueel een paracetamol innemen tegen de pijn.
Complicaties
Er zijn zelden ernstige complicaties na een buikwandcorrectie. Mogelijke risico’s van een buikwandcorrectie zijn:
- Trombose in het been
- Bloeduitstorting (blauwe plekken)
- Afsterven van weefsel
- Gevoelloze huid
- Wondvocht
De wond kan gaan infecteren. Hoewel dit maar zelden voorkomt. De meeste kans op een ontsteking hebben mensen die te dik zijn. Daarom is een zo gezond mogelijk gewicht voor de operatie van belang.
Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. Als dit zich voor doet moet de patiënt nogmaals geopereerd worden. De arts maakt dan het bloedvaatje dicht.
Een complicatie die later zichtbaar kan worden is dat er overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Meestal trekt dit na verloop van tijd vanzelf weg. Soms is het nodig deze ‘dog ears’ te verwijderen. Dit kan veelal onder plaatselijke verdoving in de poliklinische operatiekamer van het ziekenhuis gebeuren.
Advies na de operatie
- Als tijdens de operatie uw buikspieren ook verstevigd zijn dan moet u de eerste twee weken extra voorzichtig zijn met opstaan en de eerste dag na de operatie wordt meestal bedrust aangehouden.
- De eerste zes weken na de operatie mag u niet sporten, zwaar tillen of persen.
- Voor een goede genezing van de wond, moet u gedurende zes weken een steunend korset/sluitlaken om de buik dragen. Dit wordt eenmalig verstrekt op de verpleegafdeling.
- Het is aan te raden om voor de eerste tijd thuis hulp te regelen.
De totale herstelperiode is ongeveer zes weken. Daarna zijn alle bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten.
Controle
Twee weken na de ingreep komt u terug voor controle op het spreekuur van de plastisch chirurg. Zonodig worden de hechtingen verwijderd, maar meestal is dit niet nodig omdat er voor een oplosbare hechting wordt gekozen. Er wordt samen met u gekeken na twee weken, na zes weken en na 1 jaar na de operatie wat het resultaat is. Tijdens de controle krijgt u advies over littekenbehandeling.
Laatst bijgewerkt op: 15 maart 2022