Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Plaatsing tissue expander

Directe borstreconstructie na amputatie

Gepubliceerd op: 18 maart 2022

Als er bij u een amputatie van de borst(en) gepland is, dan kunt u er in veel gevallen voor kiezen tijdens dezelfde operatie een eerste stap voor een borstreconstructie door te laten voeren. Dit wordt primaire reconstructie genoemd.
 
De oncologisch chirurg snijdt de borst met kanker weg, waarna de plastisch chirurg een ballonprothese (tissue-expander) in het wondgebied inbrengt. Tijdens een volgende operatie op een later moment zal dan een reconstructie plaatsvinden met siliconenprothese.

Het is belangrijk te weten dat u na de operatie niet wakker wordt met een nieuwe borst, maar dat er slechts een eerste stap in een traject van herstel heeft plaatsgevonden.
De techniek van de operatie en nabehandeling zijn hetzelfde als die bij een operatie op een later moment om de expander te plaatsen (Zie: Tissue expander en siliconenprothese).

Voordelen

Het voordeel van een primaire reconstructie is dat u voor de amputatie en de plaatsing van de expander maar één keer onder narcose hoeft. 
Ook wordt het door veel patiënten als emotioneel lichtpuntje ervaren in de behandeling van de kanker dat gelijktijdig met de amputatie van de borst, aan het herstel wordt gewerkt.

Nadelen

Omdat de gezamenlijke operatie van chirurg en plastisch chirurg langer duurt is er een hoger risico op wondinfectie. Bij een wondinfectie zou de ballonprothese verwijderd moeten worden.
Verder kan het voorkomen dat er opnieuw in de geopereerde borst moet worden gesneden of moet worden bestraald. Ook in deze gevallen zal de tissue-expander verwijderd moeten worden.

In de meeste gevallen is een primaire reconstructie een veilige methode voor herstel, maar de voor- en nadelen moeten zorgvuldig worden afgewogen. De plastisch chirurg zal u uitgebreid informeren.

 

Laatst bijgewerkt op: 18 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker