Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Borstvorming bij mannen: gynaecomastie

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Door zwelling van klierweefsel, aan één of beide kanten, kan er borstvorming ontstaan bij mannen.
Bij de geboorte hebben zowel meisjes als jongens kleine klierschijfjes achter de tepel. Doorgaans verdwijnen deze klierschijven bij jongens in de kindertijd. Bij meisjes zal in de puberteit onder invloed van hormonen borstvorming ontstaan. Ook bij jongens komt het regelmatig voor dat in de puberteit de borstklieren opzwellen. Dit is normaal. Meestal verdwijnt de zwelling na verloop van tijd vanzelf weer.
 

Oorzaak

Borstvorming bij volwassenen kan de volgende oorzaken hebben.

  • Bijwerking van een bepaald geneesmiddel;
  • Lever- of nierziekte;
  • Verandering in de productie van hormonen
  • Slikken van hormonen;
  • Gebruik van drugs;
  • Overgewicht (pseudo-gynaecomastie).

Elke patiënt met gynaecomastie wordt voor onderzoek doorverwezen naar de endocrinoloog om er zeker van te zijn dat de gynaecomastie niet het gevolg is van een ziekte. Bij de helft van de gevallen is de hormoonhuishouding niet afwijkend. Meestal wordt dan geen duidelijke oorzaak gevonden voor de borstvorming.

Onderzoek

Om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van zwelling van klierweefsel in de borst wordt meestal een röntgenonderzoek en een echografie gemaakt. De borst kan namelijk ook vergroot zijn door een teveel aan vetweefsel. Strikt genomen is er dan geen sprake van gynaecomastie.

Machtiging zorgverzekering

De meeste zorgverzekeringen geven geen toestemming voor correctie van een alleen door vetweefsel (overgewicht) vergrote borst. In ieder geval moet voor de operatie eerst een machtiging van de zorgverzekering worden aangevraagd bij gynaecomastie, anders komt de behandeling niet in aanmerking voor vergoeding.
In de prijslijst vindt u de tarieven vor een behandeling terug. 

Borstkanker

Als een borst aan één zijde in een aantal maanden tijd, continue groeit moet ook aan borstkanker bij mannen worden gedacht. Een arts moet dit in ieder geval onderzoeken. Gelukkig is dit zeer zeldzaam.

Klachten

Over het algemeen veroorzaakt gynaecomastie weinig lichamelijke klachten. Soms is er een gevoel van spanning in de borst en pijn bij aanraking. De meeste mannen zijn in de eerste plaats ontevreden over het vrouwelijke uiterlijk van de borsten en willen hun platte mannelijke vorm terug.

Correctie door operatie

Als een onderliggende ziekte van gynaecomastie is uitgesloten kan correctie door operatie worden overwogen. Dit geldt ook voor jonge patiënten in de pubertijd met zeer sterke borstontwikkeling waarbij op voorhand duidelijk is dat de borsten niet meer vanzelf volledig zullen verdwijnen.
 
Bij de operatie wordt aan de onderkant van de tepel een sneetje gemaakt, waarbij de plastisch chirurg het klierweefsel uit de borst weghaalt. De operatie duurt ongeveer een uur voor beide borsten. Daarbij wordt ook enig vetweefsel weggehaald zodat er weer een platte mannelijke borst ontstaat.
Bij sommige patiënten is er teveel huid over zodat dit met extra snijlijnen moet worden verwijderd. In enkele gevallen moet ook het tepelhof wat kleiner worden gemaakt.

Na de operatie

In het wondgebied blijft meestal een dun slangetje (drain) achter dat ervoor zorgt dat het wondvocht wordt afgevoerd. Na enkele dagen wordt deze drain verwijderd.
Na de operatie draagt de patiënt gedurende vier weken compressiekleding om de borst. Dit zorgt voor extra druk en stevigheid. Het advies is om zes weken niet te sporten, niet zwemmen, niet zwaar te tillen en geen kracht te zetten met uw armen.
De littekens zijn na enige tijd meestal nauwelijks meer zichtbaar.

Controle

Na twee weken en na zes weken komt u terug op de polikliniek en dan wordt er samen met u naar het resultaat gekeken. Ook krijgt u dan ook advies over een goede littekenbehandeling.

Risico’s

Risico’s van deze operatieve ingreep zijn de kans op een infectie, nabloeding, wondvocht en het afsterven van weefsel. Daarnaast zijn er ook nog een aantal zeldzame complicaties mogelijk zoals littekenvorming van de tepel of verminderde doorbloeding van de tepel.
De meeste patiënten zijn zeer tevreden met het resultaat van de operatie.

 

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker