Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Bovenooglid-correctie

Correctie van teveel aan huid boven de ogen

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Sommige mensen hebben een teveel aan huid boven de ogen, waardoor de bovenoogleden gaan hangen. Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij over de ogen heen gaat hangen. De huid rondom het oog wordt naarmate men ouder wordt, slapper. Dit te veel aan huid boven de oogleden kan gecorrigeerd worden door de plastisch chirurg.
Het liften van het bovenooglid maakt een positief verschil voor de uitstraling van de patiënt: de ervaring leert dat iemand er jaren jonger uit gaat zien door deze ingreep.

Klachten

De hangende bovenoogleden kunnen de volgende problemen geven:

  • Ze veroorzaken soms een  beperking in het bovenste gedeelte van het blikveld door huid die over ooglid hangt;
  • Er kan een zwaar gevoel ontstaan in het ooglid;
  • Vermoeidheid;
  • Hoofdpijn;
  • Problemen met het opbrengen van oogmake-up.

Een vaak gehoorde klacht van patiënten is ook dat ze vinden dat ze er moe of oud uitzien.

Eerste consult

Tijdens een oriënterend gesprek bespreekt de plastisch chirurg graag de mogelijkheden met u. Hij bekijkt welk resultaat u mag verwachten en bespreekt de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt bovenal een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep.

Vergoeding door zorgverzekering

In enkele gevallen wordt een bovenooglidcorrectie vergoed door de zorgverzekeraar vanuit een aanvullende verzekering. Er gelden over het algemeen erg strenge criteria om voor vergoeding in aanmerking te komen. U kunt hiernaar informeren bij uw zorgverzekeraar.
In de prijslijst voor esthetische behandelingen vindt u een overzicht van de kosten.

Operatie: blefaroplastiek

Verslapping van de huid van het bovenooglid kan gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Deze operatie heet blefaroplastiek. Soms wordt een bovenooglidcorrectie gecombineerd met een correctie van het onderooglid.
 
Correctie van de bovenoogleden vindt bijna altijd plaats onder plaatselijke verdoving. Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg met stift op de huid welk deel hij zal wegnemen met de operatie.
Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, wordt verwijderd. Daarna wordt de huid gehecht met een dun hechtdraadje. De hechtdraad wordt met behulp van hechtpleisters aan de huid geplakt. Deze pleisters moeten een week blijven zitten.
Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. He litteken is daarom nauwelijks zichtbaar.

Na de operatie

Na een bovenooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden blauw en gezwollen zijn. U kunt één of twee uur na de behandeling weer naar huis. Wij adviseren u om thuis de oogleden 48 uur te koelen met een ijsbril. Het is verstandig om de eerste twee dagen halfzittend te slapen.
In de week na de operatie mag u niet bukken, persen (bijvoorbeeld op de wc) of zware dingen tillen. Door deze adviezen na te leven, zal de zwelling van de ogen sneller afnemen.

Controle

Een week na de ingreep komt u terug voor controle bij de plastisch chirurg. Dan zullen de hechtingen worden verwijderd en bekijkt u samen het resultaat.
Het resultaat van de operatie is na het wegtrekken van de zwelling en de bloeduitstorting al goed te zien. Toch duurt het nog wel een paar maanden voordat het definitieve resultaat zichtbaar is.
Na zes weken komt u weer op controle zodat de plastisch chirurg het resultaat kan bekijken.

Risico’s

Een operatieve ingreep brengt altijd risico’s met zich mee zoals infectie en de kans op een nabloeding. Over het algemeen zijn die complicaties goed te behandelen, maar het kan betekenen dat het herstel langer duurt.
Ook kan het voorkomen dat u uw ogen in de eerste dagen niet geheel kunt openen of sluiten. Als de oogleden niet geheel symmetrisch zijn, kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn. Gelukkig komt dit maar weinig voor en zijn de resultaten van deze operatie goed te noemen.

Filmpje

Wat u moet weten over ooglidcorrecties. 

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker