Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker

Gepubliceerd op: 03 augustus 2023

Bron: bericht NOS.nl

Reconstructies na kanker worden standaard vergoed door zorgverzekeraars, behalve bij borstkanker. Zorgverzekeraars keuren veel van de aanvragen voor het vergoeden van vervolgoperaties na een eerste reconstructie van geamputeerde borsten af. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC)  vindt dat oneerlijk en spreekt van rechtsongelijkheid en wantrouwen omdat het om borsten gaat.  

"Voor borstkankerreconstructies geldt een bijzondere uitzonderingspositie. Dat leidt tot verlies van kwaliteit van leven van Nederlandse borstkankerpatiënten", zegt Edin Hajder, plastisch chirurg bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Er is wantrouwen bij verzekeraars als het om borstoperaties gaat, constateert plastisch chirurg en mede-NVPC-bestuurslid Andrzej Piatkowski de Grzymala van het Maastricht UMC. "Ik heb het gevoel dat ze stiekem denken dat we borstvergrotingen doen, in plaats van dat we borstkankerpatiënten opereren."

Naar aanleiding van vragen van de NOS gaat Zorgverzekeraars Nederland de uitzonderingspositie bij borstkankerreconstructies opnieuw bekijken. "We nemen de signalen van de NVPC over mogelijke ongelijkheid van behandeling serieus en gaan met de NVPC in gesprek over het huidige beleid en hoe dat is te verbeteren", zegt de brancheorganisatie in een reactie. Het ministerie van Volksgezondheid juicht toe dat daarover gesproken gaat worden.

Lees het hele artikel op Nos.nl

Laatst bijgewerkt op: 03 augustus 2023

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker