Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Borstreconstructie

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Soms kan het nodig zijn bij patiënten met borstkanker de borst(en) geheel of gedeeltelijk chirurgisch te verwijderen.
Uiteraard is de eerste prioriteit om de kanker te overwinnen. Maar daarnaast is het ook belangrijk om het vrouwelijke lichaamsbeeld zo goed mogelijk te herstellen, als de vrouw daar behoefte aan heeft. Met behulp van plastische chirurgie is dit meestal mogelijk. Het verlies van een borst wordt door veel patiënten als sterke lichamelijke verminking ervaren. Met een hersteloperatie kan dit (grotendeels) worden verholpen.
Er zijn verschillende technieken ter beschikking die kunnen worden afgestemd op de persoonlijke situatie en wensen van de patiënt.

Uitwendige prothese

Een uitwendige siliconeprothese bovenop de huid, in een bh kan de vorm van een borst nabootsen. Sommige patiënten zijn tevreden met deze mogelijkheid om de contouren van het lichaam te herstellen onder de kleding en wensen geen operatie voor herstel van de borst. Er zijn ook patiënten die de uitwendige prothese als koud, zwaar en niet lichaamseigen ervaren. De prothese kan ook gaan verschuiven bij beweging.
Een uitwendige prothese kan ook een tijdelijke uitkomst zijn voor patiënten om pas in een later stadium een operatie voor een borstreconstructie te ondergaan.

Herstel van borst door operatie

Bij vrouwen die kiezen voor een reconstructie van de borst wordt de borst door middel van een operatie zo natuurlijk mogelijk nagemaakt. Hiervoor zijn diverse mogelijke technieken zoals:

Moment van operatieve borstreconstructie

Het operatief herstellen van de borst is niet gebonden aan een specifiek moment en hoeft niet met de behandeling van borstkanker samen te vallen. De reconstructie kan in principe altijd nog worden uitgevoerd, ook na 10 jaar nog. Dit heet een secundaire reconstructie.
Wel is het verstandig om voor de operatieve behandeling van borstkanker hier alvast over na te denken en uw voorkeuren samen met uw behandelende artsen te bespreken. Sommige vormen van reconstructie (directe reconstructie en oncoplastische chirurgie) vinden gelijktijdig plaats met het opereren van de borst om de tumor te verwijderen bij een (gedeeltelijke) amputatie. In deze gevallen is het belangrijk uw voorkeur op tijd aan te geven voor een gecombineerde operatie van een oncologisch chirurg en de plastisch chirurg.

Uitstel van uw keuze

Na de diagnose van borstkanker komen er doorgaans veel zaken op een patiënt af. U ontvangt veel nieuwe informatie en moet eventueel keuzes maken. Ook voor de borstreconstructie zijn er meestal diverse mogelijkheden. Dit kan maken dat u als patiënt ‘door de bomen het bos niet meer ziet’. Het is dan goed te weten dat u de keuze voor een borstreconstructie zonder problemen kunt uitstellen en op een later tijdstip weer kunt oppakken. Op de eerste plaats staat altijd de behandeling van de borstkanker.

Behandelingen

 

Laatst bijgewerkt op: 18 maart 2022

PRIJSLIJST

PRIJSLIJST

cosmetische behandelingen

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker