Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Behandelingen steeds verfijnder en specialistischer

Reconstructieve en cosmetische plastische chirurgie

Gepubliceerd op: 21 maart 2022

De afgelopen jaren worden de behandelingen van ziekten en aandoeningen steeds verfijnder en specialistischer en stijgt de vraag naar plastische chirurgie. “Mensen worden ouder, het aantal patiënten met huidkanker groeit explosief en er is meer vraag naar cosmetische chirurgie”, aldus plastisch chirurgen Johannes Osinga en Paul Kouwenberg.

Met behulp van microchirurgische technieken herstellen de plastisch chirurgen weefseldefecten die ontstaan zijn na een ongeval, amputatie, na verwijdering van een kwaadaardig gezwel of bijvoorbeeld bij een doorligwond. Maar het vakgebied is breder en kent een grote verscheidenheid aan aandoeningen en behandelingen.

Van top tot teen

“De laatste jaren is de vraag naar borstreconstructies, verfijnde handchirurgie en cosmetische chirurgie toegenomen. We bieden momenteel vrijwel het volledige palet; van top tot teen. Denk daarbij aan ooglid- en oorstandcorrecties, vetinspuiting in het gelaat, liposuctie en borstvergroting en -verkleining”, lichten de plastisch chirurgen toe. Ook de samenwerking tussen de verschillende specialisten is in de loop der jaren toegenomen.

 “We beschikken over meer kennis, informatie en mogelijkheden. Door kennis en ervaring te delen en de behandeling vanuit diverse  perspectieven te bekijken, bieden we het beste behandelplan voor de patiënt en leveren we een wezenlijke bijdrage aan het herstel door onze nazorg. Bovendien is het veel  gemakkelijker geworden om met elkaar te overleggen door gebruik te maken van moderne media zoals videoconferencing. De samenwerking zal de komende jaren alleen maar toenemen”, aldus de verwachting van de plastisch chirurgen.

Met eigen lichaamsvet

“Iedereen kan hier terecht voor alle soorten plastisch chirurgische behandelingen en vormveranderingen. We opereren ook patiënten met complicaties na een behandeling elders, het gaat dan vooral om behandelingen met rimpelvullers. Wij werken niet met rimpelvullers. Een van onze behandelingen is lipofilling waarmee we iemands eigen lichaamsvet verplaatsen om verhard littekenweefsel, als  gevolg van een ongeval of een operatie, zachter en soepeler te maken. Een borst die voor de behandeling van borstkanker is bestraald, kan daarna hard en stug zijn. Met behulp van eigen lichaamsvet, elders uit het lichaam gehaald, kan de borst weer zachter worden gemaakt. Maar de behandeling is ook te gebruiken om een door ouderdom  ingevallen gezicht te corrigeren. Bovendien gebeuren alle ingrepen binnen de veiligheid van het ziekenhuis.”

Esthetische verbetering

“Een functionele behandeling gaat vaak samen met een esthetische verbetering”, aldus de plastisch chirurgen. “Een borstreconstructie met tepeltatoeage na borstkanker is een functionele behandeling, maar voor de patiënt is het esthetische aspect van wezenlijk belang. De afgelopen jaren is plastische chirurgie steeds beter bespreekbaar geworden. Een vrouw met zware borsten heeft vaak neven  schouderklachten. Een borstverkleining kan verlichting van de klachten bieden. Datzelfde geldt voor iemand die een overschot aan huidplooien heeft na fors gewichtsverlies.  Maar ook voor mensen die een ooglidcorrectie laten verrichten. Na de behandeling kan men er een stuk frisser en meer uitgerust uitzien. Mensen die goed in hun vel zitten, stralen dat ook uit. Het heeft impact op iemands levensvreugde.”

‘Alle ingrepen gebeuren binnen de veiligheid van het ziekenhuis.’

Vergoeding

Plastische ingrepen worden bij een medische noodzaak vergoed door de ziektekostenverzekeraar. “Twijfelt u, laat u dan verwijzen via de huisarts en leg uw vraag voor aan de plastisch chirurg”, luidt het advies van de artsen. “We kunnen de patiënt goed informeren of een ingreep wel of niet vergoed wordt.” Komt de patiënt niet voor vergoeding in aanmerking, dan kan men ervoor kiezen om zich toch te laten behandelen op eigen kosten. In beide gevallen brengen de plastisch chirurgen de mogelijkheden in beeld en wordt vooraf inzage in de kosten gegeven. 

 

Laatst bijgewerkt op: 21 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker