Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Borstreconstructie door middel van rugspier

Latissimus dorsi-lap

Gepubliceerd op: 18 maart 2022

Een geamputeerde borst of een borst met een defect (gat) kan worden hersteld met spierweefsel en huid van de rug van de patiënt. De brede rugspier, de musculus latissimus dorsi, wordt gevoed door een bloedvat in de oksel. Het is een grote platte spier die samen met de bedekkende huid van de rug kan worden losgesneden en door de oksel naar de borstkas kan worden gebracht om daar een nieuwe borst te vormen. De spier met zijn bedekkende huid blijft zo bloed ontvangen uit het bloedvat in de oksel waarmee hij nog steeds is verbonden.

In veel gevallen is het volume van de rugspier niet voldoende voor het herstellen van een borst en moet er een siliconeprothese bij worden geplaatst. Het verlies van functie door het wegsnijden van de rugspier kan meestal door aangrenzende spieren goed worden opgevangen.

Litteken na borstamputatie
Litteken na borstamputatie
Huid- en spierweefsel van de rug voor de reconstructie
Huid- en spierweefsel van de rug voor de reconstructie
Het weefsel van de rug wordt verplaatst.
Het weefsel van de rug wordt verplaatst
De prothese komst onder het verplaatste weefsel.
De prothese komst onder het verplaatste weefsel

Afbeeldingen KWF kankerbestrijding

Deze methode is echter niet aan te bevelen bij patiënten die rolstoelafhankelijk zijn en bij sportief zeer actieve patiënten. De operatie duurt 3 tot 4 uur en maakt een groot wondgebied op de rug.
Een mogelijk risico is het ontstaan van een probleem met de doorbloeding vanuit het bloedvat in de oksel, waardoor de spier met huid (gedeeltelijk) kan afsterven. Gelukkig komt dit maar weinig voor. Over het algemeen geldt de methode als zeer veilig.

Toepassing

Spierweefsel is goed doorbloed en zorgt voor vitaliteit en een goede genezing in het wondgebied. Deze methode wordt bij uitstek toegepast als er problemen op de borstkas zijn na bestraling, zoals pijnlijke intrekking van de huid of ‘stralenulcus’ (een beschadiging door bestraling).
De herstelmethode wordt dan ook door veel plastisch chirurgen achter de hand gehouden voor het geval er problemen op de borstkas ontstaan, bijvoorbeeld als de tumor toch terugkeert.

 Na een borstsparende operatie en bestraling
1. Na een borstsparende operatie en bestraling
 Resultaat na tepelreconstructie
3. Resultaat na tepelreconstructie
Resultaat na borstreconstructie met spierweefsel en huid uit de rug
2. Na reconstructie latissimus dorsi-lap
Het litteken dat achterblijft op de rug
4. Het litteken dat achterblijft op de rug

Laatst bijgewerkt op: 30 maart 2022

PRIJSLIJST

PRIJSLIJST

cosmetische behandelingen

plastische-chirurgen-2016-1.jpg
Behandelingen steeds verfijnder en specialistischer