Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Borstvergroting

Gepubliceerd op: 15 maart 2022

Een borstvergroting is een ingreep waarbij de borsten van de vrouw operatief worden vergroot. De meest eenvoudige, effectieve en duurzame mogelijkheid om borsten te vergroten, is met behulp van kunststofprothesen. De prothesen bestaan uit een zakje van siliconenrubber gevuld met siliconengel of een ander vulmiddel zoals water. De siliconenprothesen worden vaak gebruikt, omdat siliconengel het meest overeenkomt met het weefsel van de natuurlijke borst.

Redenen voor vergroting

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand voor een borstvergroting kiest. Het kan zijn dat de borsten in ontwikkeling zijn achtergebleven of hun vorm en stevigheid verliezen bijvoorbeeld na een zwangerschap. Maar in principe komt iedere vrouw die niet tevreden is over haar cupmaat in aanmerking voor borstvergroting.

Eerste consult

Tijdens een oriënterend gesprek bespreekt de plastisch chirurg graag uw wensen met u. Hij bekijkt welk resultaat u mag verwachten en bespreekt de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep.

Vergoeding

Een borstvergroting wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten betaalt u dus zelf. In enkele gevallen wordt de operatie vergoed, als er sprake is van ongelijke borsten met twee cupmaten verschil. In de prijslijst voor esthetische behandelingen vindt u een overzicht van de kosten.

Cupmaat en plaats van prothese

De plastisch chirurg overlegt met u over de grootte van de in te brengen prothese(s).
Hij zal adviseren over borsten die passen bij uw postuur.
Er zijn verschillende manieren waarop een prothese kan worden ingebracht via de huidplooi onder de borst:

  • tussen de borstspier en de borstklier;
  • onder de borstspier direct op de ribben.

Ook hiervoor geldt dat de plastisch chirurg samen met u bekijkt wat de beste methode is.

Opname

Een borstvergrotende operatie kan in dagbehandeling plaatsvinden, maar soms wordt een opname van enkele dagen geadviseerd. De plastisch chirurg bespreekt dit met u.

Operatie

De operatie duurt gemiddeld één tot twee uur en vindt plaats onder narcose.

Na de operatie

Na de operatie zijn uw borsten voorzien van pleisters en stevig ingepakt in een steungevend verband. In het wondgebied blijft meestal een dun slangetje (drain) achter dat ervoor zorgt dat het wondvocht wordt afgevoerd. De eerste 24 uur na de operatie heeft u mogelijk pijn en kunnen de borsten strak en gespannen aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt geleidelijk na een paar dagen.

Nazorg

Geadviseerd wordt om de eerste zes weken na de operatie dag en nacht een bh te dragen. Deze ondersteunt de borsten en gaat zwelling tegen. Alle bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren zijn toegestaan. Na de operatie is het beter om zes weken niet te sporten of zwaar te tillen en de eerste twee weken uw armen niet boven uw hoofd te brengen.
Het is verstandig gedurende de eerste week na uw ziekenhuisopname te zorgen dat iemand u kan helpen in huis.
Zorg er voor dat u de littekens van de operatie de eerste 6 maanden goed beschermd tegen de zon door deze af te dekken met kleding of een pleister. Eventueel de littekens beschermen door zonnebrandcrème met factor 50 (sunblock) op te brengen. Littekenweefsel is erg gevoelig voor zonlicht en kan snel verbranden.

Controle

Twee weken na de ingreep komt u terug voor controle op het spreekuur bij de plastisch chirurg. Zonodig worden dan de hechtingen verwijderd, maar meestal is dit niet nodig omdat er oplosbare hechtingen zijn gebruikt. Tijdens de controle krijgt u advies over littekenbehandeling.
De plastisch chirurg bekijkt samen met u wat het resultaat is van de operatie na twee weken, na zes weken en na een jaar. U komt dus nog een paar keer op controle.

Risico’s

De risico’s van een borstvergroting zijn:

  • infectie van de wond;
  • nabloeding;
  • het ontstaan van wondvocht;

Daarnaast gaat in zeldzame gevallen de prothese kapot, of veroorzaakt de prothese na verloop van tijd pijnklachten. Vermoedt u dat er iets niet goed is, neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. Telefoon (0314) 32 99 44.

Kapselvorming

Het lichaam vormt om elke ingebrachte prothese een bindweefsellaagje. Dit laagje wordt ook wel kapsel genoemd. Dit is normaal, maar soms trekt het kapsel zich samen waardoor de borsten hard en onnatuurlijk rond worden. Dit wordt kapselvorming genoemd. Het is niet mogelijk te voorspellen bij wie dit gebeurt. Bij kapselvorming moet dit weefsel worden verwijderd en een nieuwe prothese worden geplaatst. Neemt u in dit geval contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.
 
Patiënten zijn vrijwel altijd zeer tevreden met het resultaat van de operatieve borstvergroting.

Filmpje

Wat moet u weten over een borstvergrotende operatie?

Laatst bijgewerkt op: 15 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker