Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Borstverkleining

mammareductie

Gepubliceerd op: 15 maart 2022

Een borstverkleining is een chirurgische ingreep waarbij de borst van de vrouw operatief wordt verkleind. Er wordt dan borstweefsel (vet en klierweefsel) en huid weggehaald.

Redenen voor verkleining

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand voor een borstverkleining kiest. Meestal hebben deze vrouwen lichamelijke klachten. Door het gewicht van de borsten kan pijn in de schouders, rug en hals ontstaan. Ook bij het sporten kunnen vrouwen hinder ondervinden van hun zware borsten. Als de borsten ook verslapt zijn, kan smetten van de huid in de onderste borstplooi voorkomen; Door een combinatie van vocht, warmte en huid-op-huidcontact ontstaan er dan rode plekken.

Verwachtingen

De plastisch chirurg houdt zoveel mogelijk rekening met uw wensen voor wat betreft de vorm, grootte en stevigheid van de borsten. De plastisch chirurg bespreekt met u welke cupmaat bij uw lichaam past. Er zullen littekens op uw borsten achterblijven na de operatie. Na verloop van tijd zullen de littekens bijtrekken en niet meer rood en gezwollen zijn, maar ze blijven wel zichtbaar. Het kan bovendien enkele maanden duren voordat de borsten hun uiteindelijke vorm hebben.

Eerste consult

Tijdens een oriënterend gesprek bespreekt de plastisch chirurg graag uw wensen met u. Hij bekijkt welk resultaat u mag verwachten en bespreekt de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep.

Vergoeding

De operatie wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed bij specifieke lichamelijke klachten vanaf cupmaat D en een Body Mass Index (BMI) die lager is dan 30. Dit verschilt echter per zorgverzekeraar. We zullen graag samen met u een machtiging bij uw zorgverzekering indienen.

Operatie

Voor deze operatie wordt u in het ziekenhuis opgenomen waar u een aantal dagen moet blijven. Tijdens de operatie gaat u onder narcose. De operatie voor een borstverkleining duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. Er bestaan verschillende operatietechnieken voor een borstverkleining.
Bij de meest gebruikte techniek wordt de borst verkleind door aan de onderkant huid, vet en klierweefsel te verwijderen. De tepel wordt meestal wat hoger op de borst geplaatst. Dit gebeurt allemaal volgens een methode waarbij de natuurlijke vorm van de borst zoveel mogelijk behouden blijft. Er ontstaat een ankervormig litteken.
Soms is het mogelijk om alleen een litteken rondom de tepelhof en/of een verticaal litteken over de borst te hebben. De plastisch chirurg zal vooraf met u bespreken welke techniek toegepast kan worden.

Na de operatie

Na de operatie zijn uw borsten voorzien van pleisters en stevig ingepakt in een steungevend verband. In het wondgebied blijft meestal een dun slangetje (drain) achter dat ervoor zorgt dat het wondvocht wordt afgevoerd. Na enkele dagen wordt deze drain verwijderd.  De eerste 24 uur na de operatie heeft u mogelijk wat pijn en kunnen de borsten strak en gespannen aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt geleidelijk. Na enkele dagen mag u het ziekenhuis verlaten.

Nazorg

Patiënten wordt geadviseerd om gedurende de eerste zes weken na de operatie dag en nacht een bh te dragen (zonder beugel, bij voorkeur een sport-bh met een voorsluiting). Deze ondersteunt de borsten en gaat zwelling tegen. Alle bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren zijn toegestaan. Na de operatie is het beter om zes weken niet te sporten of zwaar te tillen en de eerste twee weken uw armen niet boven uw hoofd te brengen.
Het is verstandig gedurende de eerste week na uw ziekenhuisopname te zorgen dat iemand u kan helpen in huis.
 
Zorg er voor dat u de littekens van de operatie de eerste 6 maanden goed beschermd tegen de zon door deze af te dekken met kleding of een pleister. Eventueel de littekens beschermen door zonnebrandcrème met factor 50 (sunblock) op te brengen. Littekenweefsel is erg gevoelig voor zonlicht en kan snel verbranden.

Controle

Twee weken na de ingreep komt u voor controle terug op het spreekuur bij de plastisch chirurg. Zonodig worden dan de hechtingen verwijderd, maar meestal is dit niet nodig omdat er oplosbare hechtingen zijn gebruikt. Tijdens de controle krijgt u advies over littekenbehandeling. De plastisch chirurg bekijkt samen met u wat het resultaat is van de operatie na twee weken, na zes weken en na een jaar.

Risico’s

De risico’s van een borstverkleining zijn:

  • infectie van de wond;
  • nabloeding;
  • bloeduitstorting;
  • een gevoelloze huid of tepel. Vaak herstelt dit nog.
  • het afsterven van weefsel;

Over het algemeen wordt een mooi resultaat bereikt en zijn de meeste patiënten zeer tevreden over de operatie.

Filmpje

Wat moet u weten over een borstverkleinende operatie?

Laatst bijgewerkt op: 15 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker