Overslaan en naar de inhoud gaan
search

De ziekte van Dupuytren

Herstel van kromstand van de vingers

Gepubliceerd op: 18 maart 2022

Bij iemand met de ziekte van Dupuytren ontstaan er knobbels en strengen in de handpalm en in de vingers. De harde strengen lopen van de handpalm tot in de vingers en veroorzaken een kromme stand van de vingers. De aandoening begint meestal in de handpalm, in het verlengde van de ringvinger of de pink. De vingers gaan in verloop van tijd steeds krommer staan, waardoor de hand minder goed te gebruiken is. In een vroeg stadium is functieherstel van de hand goed mogelijk. Wanneer de vinger te lang in een kromme stand staat wordt het moeilijker de vinger weer volledig recht te maken.

De knobbels ontstaan in het bindweefsel van de hand en die kunnen later uitgroeien tot harde strengen. Het zijn dus geen pezen, zoals sommige mensen denken.
 
De oorzaak van het ontstaan van dit verharde bindweefsel is onbekend. Dupuytren komt zeven keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meestal zijn patiënten ouder dan 40 jaar. De ziekte komt alleen voor bij blanken. Er is een familiair verband aangetoond, wat wil zeggen dat de kans dat iemand uit dezelfde familie de ziekte ook krijgt groter is dan wanneer de ziekte niet in de familie voorkomt.
 
Als u de hand niet meer plat op tafel kunt leggen, is het aan te raden een afspraak te maken bij de plastisch chirurg. Vraag wel even bij uw huisarts om een verwijzing.

Diagnose

De diagnose is eenvoudig te stellen op basis van lichamelijk onderzoek. Vaak ziet de arts meteen wat er aan de hand is. Als knobbels uit de handpalm verwijderd zijn, wordt soms weefsel opgestuurd voor onderzoek bij de patholoog om zeker te weten dat het om de ziekte van Dupuytren gaat. De ziekte is niet te genezen, maar wel te behandelen.

Behandelingen

Het doel van een behandeling is om de functie van de hand te herstellen. Daarbij wordt geprobeerd om de kromstand van de vingers te herstellen zodat de patiënt ze weer volledig kan strekken. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk: insputen met een medicijn, naaldklieven en een operatie.

Behandeling door inspuiting met Xiapex

In bepaalde gevallen is het mogelijk om zonder een operatie de vinger te behandelen. Xiapex (collagenase) is een medicijn dat in de streng van de hand kan worden geïnjecteerd, waarbij andere weefsels in de hand niet worden aangetast. Xiapex zorgt er voor dat de streng in de hand zachter wordt en door enzymen wordt afgebroken. Later kan de vinger dan onder verdoving worden gestrekt. Dit kan slechts bij één streng per keer. De arts adviseert u welke vinger het beste eerst behandeld kan worden. De voordelen van deze behandeling zijn dat u niet geopereerd hoeft te worden en dat de handfunctie sneller herstelt dan na een operatie.

Injectie

De plastisch chirurg zal met een dunne naald het middel Xiapex in de streng van uw vinger injecteren. Daarna wordt de hand in een gaasverband gewikkeld en moet u nog 30 minuten wachten zodat zeker is dat u niet allergisch reageert op het medicijn. Er kan een blauwe plek, bloeding of zwelling ontstaan op de plaats van de injectie. Dit kan geen kwaad. Na de injectie mag u uw hand zo min mogelijk gebruiken.

Klachten na behandeling

Als u klachten krijgt na de behandeling moet u direct contact opnemen met uw arts, zoals:

  • gevoelloosheid of tintelingen
  • duizeligheid en/of flauwvallen
  • koorts of rillingen
  • allergische reactie zoals jeuk, bulten, moeite met ademhalen of druk op de borst.

Dag na de injectie

De tweede behandeling zal een dag na de injectie zijn. Tijdens deze behandeling zal de arts de vinger strekken om de steng in de hand te breken. U kunt een verdoving krijgen tijdens deze behandeling.
De hand kan hierna blauwe plekken vertonen of een zwelling. Na het strekken van de vinger krijgt u een spalk voor uw vinger die u gedurende 4 maanden ’s nachts moet dragen. Daarnaast krijgt u hand-oefeningen die u dagelijks moet doen.

Controle

Na dertig dagen komt u terug voor een controle op de polikliniek. Als de behandeling nog niet voldoende heeft geholpen kan het nodig zijn om de streng nog eenmaal te injecteren. Meestal volstaat één behandeling.
De ziekte van Dupuytren is niet te genezen dus het is mogelijk dat in de toekomst opnieuw een streng in de hand ontstaat.

Vergoeding

Deze injectie wordt momenteel echter niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het is wel mogelijk de behandeling voor eigen rekening te laten verrichten.


Naaldklieven

Er bestaat een operatietechniek waarmee met een naaldje de strengen door de huid worden gekliefd. Deze techniek heeft als nadeel dat het resultaat slechts tijdelijk is en de vingers vaak snel weer opnieuw krom gaan staan. Ook bestaat er bij het prikken in de vinger risico op zenuwschade. Vanwege de matige resultaten van deze behandeling wordt deze niet uitgevoerd in ons ziekenhuis.

Operatie

Door middel van een zigzagsnede in de hand en vingers kunnen de strengen operatief worden verwijderd. Het doel van de operatie is om de vingers weer recht te krijgen. Als de vingers te lang in een zeer kromme stand hebben gestaan is het soms niet mogelijk dat de patiënt ze weer volledig zal kunnen strekken. De strengen worden voorzichtig van de zenuwen en bloedvaatjes in de hand verwijderd. De plastisch chirurg gebruikt hierbij een loupebril. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de aandoening kan de operatie tot anderhalf uur duren. De operatie wordt uitgevoerd onder blokverdoving van de arm of onder narcose.

Risico’s

Tot de risico’s van de operatie behoort mogelijke schade aan de bloedvaatjes en zenuwen. Soms sterft de huid in het operatiegebied gedeeltelijk af en duurt de genezing langer dan gebruikelijk.

Na de operatie

Na de operatie kunt u in de regel dezelfde dag weer naar huis. De eerste weken moet u geen kracht zetten met uw hand. Twee weken na de operatie moeten de hechtingen worden verwijderd. De handtherapeut kan u begeleiden in de herstelperiode na de operatie. U krijgt een oefenprogramma, instructies en soms een nachtspalkje om uw hand zo goed (recht) mogelijk te laten genezen. De ziekte van Dupuytren is helaas niet volledig te genezen door middel van een operatie. In de loop der jaren kunnen er nieuwe strengen ontstaan in dezelfde of andere vingers. Maar, de meeste patiënten zijn na een operatie voor een lange tijd van hun klachten af.

Filmpje

Alles wat u moet weten over Dupuytren. 

 

 

Laatst bijgewerkt op: 21 maart 2022

PRIJSLIJST

PRIJSLIJST

cosmetische behandelingen

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker