Overslaan en naar de inhoud gaan
search

DIEP-lap

Borstreconstructie met lichaamseigen weefsel

Gepubliceerd op: 18 maart 2022

Tot de hersteloperaties met lichaamseigen weefsel behoort de techniek van DIEP-lap. Daarbij kan een borst worden gereconstrueerd met huid en onderhuids vetweefsel afkomstig uit de onderbuik. DIEP-lap is een afkorting voor een Deep Inferior Epigastric Perforator-lap, waarmee de naam van het anatomisch bloedvat wordt beschreven dat de huid op de onderbuik van bloed voorziet.

Techniek

Een groot ovaalvormig stuk huid met vetweefsel wordt daartoe losgemaakt, tot op een klein bloedvat. Dit bloedvat voorziet het hele stuk weefsel van bloed. 
Het bloedvat wordt gevolgd door één van beide rechte buikspieren en losgemaakt tot in de lies. De lange steel van bloedvat die zo ontstaan is, kan de plastisch chirurg met behulp van microscopische vergroting op een bloedvat naast het borstbeen of in de oksel inhechten. Op deze manier ontvangt het verplaatste stuk huid met weefsel bloed op de plek van de borstkas en kan het weefsel hier overleven en gaan ingroeien.
Met de ‘lap’ weefsel van de onderbuik is er doorgaans genoeg volume voor herstel van één borst, soms kan er zelfs reconstructie van beide borsten in één operatie mee worden doorgevoerd.
Nadat de huid op de onderbuik verwijderd is, wordt de wond gesloten in de methode van een buikwandcorrectie. De buikwand zal na de operatie dan ook strakker zijn.

Afbeeldingen van links naar rechts:

  1. Vetweefsel en huid uit de buik en bloedvaten uit de buikspier worden losgemaakt.
  2. De bloedvaten afkomstig uit de buik worden aangesloten op bloedvaten achter het ribkraakbeen.
  3. Het resultaat van de DIEP-methode.

Afbeeldingen KWF kankerbestrijding

Voorwaarden

Voorwaarde voor deze microscopische techniek van DIEP-lap voor borstreconstructie is dat er voldoende huid en vetweefsel op de onderbuik aanwezig is om te kunnen verplaatsen. Bij zeer slanke patiënten is dit geen mogelijkheid. Ook mogen er geen vroegere operaties van de buik zijn geweest die de anatomische doorbloeding hebben veranderd.
Omdat het microscopisch herstel afhankelijk is van een goede toestand van de bloedvaten is er een hoger risico op complicaties:

  • bij rokers
  • bij patiënten met suikerziekte
  • na bestraling van de borstkas.

In enkele gevallen wordt de rechte buikspier door de operatie verzwakt. De operatie is dan ook minder aan te bevelen bij patiënten met chronische rugklachten, die voor stabiliteit van de wervelkolom afhankelijk zijn van goed functionerende buikspieren.
Tot slot moet een patiënt voldoende gemotiveerd zijn en in een goede lichamelijke conditie verkeren omdat het doorgaans om operaties van 6 tot 10 uur of langer gaat.

Als patiënten aan de voorwaarden voldoen is er doorgaans een 95% kans op slagen van de operatie.
Als de operatie eenmaal geslaagd is zal het resultaat blijvend zijn. Zo nodig kan aanvullend lipofilling worden toegepast voor het corrigeren van kleine onregelmatigheden in de vorm van de borst.

Behandeling in Radboudumc

Het microscopisch herstel van borst met DIEP-lap is inmiddels een standaard operatie in de plastische chirurgie. Deze operatie wordt alleen in gespecialiseerde centra gedaan. Patiënten uit de regio Achterhoek met de wens tot DIEP-reconstructie verwijzen wij doorgaans naar de afdeling Plastische Chirurgie van het Radboudumc te Nijmegen.

Risico’s

Een risico van deze operatie is dat de microscopisch gehechte bloedvaten niet goed werken en dat het verplaatste weefsel dan (gedeeltelijk) afsterft. Dat kan bijvoorbeeld komen door een bloedstolsel.

 

Laatst bijgewerkt op: 30 maart 2022

PRIJSLIJST

PRIJSLIJST

cosmetische behandelingen

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker