Flapoorcorrectie
Het recht zetten van afstaande oren door een operatie
Gepubliceerd op: 17 maart 2022Zogenaamde flaporen, ook wel afstaande oren genoemd, zijn aangeboren. Het kraakbeen van de oorschelp is dan in de baarmoeder vervormt omdat de oren zich minder snel ontwikkelden dan andere delen van het lichaam. De oren kunnen dan gaan uitsteken. Flaporen kunnen ook genetisch bepaald zijn. Een vader of moeder met afstaande oren heeft een grotere kans op een kind met dezelfde afwijking.
De plastisch chirurg kan een correctie uitvoeren bij een flapoor (otoplastiek), waardoor deze weer tegen het hoofd aan zal liggen.
Verwachting over resultaat
De ingreep door een plastisch chirurg geeft een duidelijke verbetering van de stand van de oren. Absolute symmetrie van de stand van de oren is echter vrijwel onmogelijk. De resultaten van flaporencorrecties zijn meestal goed tot zeer goed. De littekens achter de oren zijn onopvallend. De mensen die een flapoorcorrectie laten uitvoeren bij de plastisch chirurg zijn over het algemeen zeer tevreden met het resultaat.
Leeftijd
Een flapoorcorrectie kan worden uitgevoerd als een kind ongeveer vijf jaar is. Het kraakbeen moet namelijk ‘uitrijpen’ voordat een ingreep zin heeft. Uiteraard kan de correctie ook bij volwassenen gedaan worden.
Operatie ‘Otoplastiek’
Het rechtzetten van de oren gebeurd onder een plaatselijke verdoving of onder narcose. De plastisch chirurg zal bespreken welke verdoving het meest geschikt of wenselijk is voor u.
Bij een otoplastiek wordt een snede gemaakt aan de achterkant van het oor. Via deze snede kan het kraakbeen van het oor in de gewenste vorm worden gezet. Overtollige huid aan de achterzijde van het oor wordt weggehaald. Daarna hecht de chirurg de huid. Er blijft een onopvallend litteken zichtbaar achter het oor.
Na de operatie
Als u onder narcose bent behandeld kunt u in de regel dezelfde dag weer naar huis. Bij een plaatselijke verdoving kunt u een paar uur na de behandeling weer naar huis. Na de operatie wordt er een verband om het hoofd en over de oren gewikkeld, dat behoorlijk strak zit. Deze tulband moet vervolgens een week blijven zitten en mag niet nat worden.
Zwemmen en sporten in het algemeen, wordt afgeraden gedurende de eerste weken na de operatie.
Controle en nazorg
Na een week komt u voor controle terug bij de plastisch chirurg. Die zal het verband dan verwijderen en het resultaat bekijken.
U moet vervolgens nog gedurende zes weken dag en nacht een haarband over de oren dragen. Deze band dient ter bescherming van de oren. Daarna draagt u de haarband nog zes weken alleen gedurende de nacht om het beste resultaat te krijgen van de operatie.
De oorschelpen kunnen nog een paar weken gevoelig, rood en gezwollen zijn. Dit neemt langzaam af.
Twee weken na de operatie komt u opnieuw terug voor controle van de wond. De plastisch chirurg gebruikt oplosbare hechtingen. Deze worden niet verwijderd maar verdwijnen vanzelf, alleen de uiteinden worden afgeknipt.
Na zes weken komt u nogmaals op controle bij de plastisch chirurg om het resultaat samen te bekijken.
Risico’s en complicaties bij een flapoorcorrectie
Een operatieve ingreep brengt altijd risico’s met zich mee. De wond kan gaan bloeden na de operatie en er kan een infectie optreden. Dit komt na een flapoorcorrectie echter bijna nooit voor.
Soms is het nodig om de operatie nog een keer uit te voeren omdat het oor toch weer in de oorspronkelijke stand is teruggekeerd. Kraakbeen is elastisch en heeft heel af en toe de neiging om te veranderen naar de oorspronkelijke vorm. Gelukkig komt dit maar weinig voor en de resultaten van deze operatie zijn over het algemeen goed.
Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022