Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Halslift of Kaaklift (Kinlift)

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Een halslift is een operatie waarbij de huid van de hals van het onderliggend weefsel wordt losgemaakt, overtollige huid en vet worden weggehaald en de verslapte spieren van de hals worden strakgetrokken. Het doel van deze operatie is om de (jonge) contouren van de hals te herstellen. Meestal wordt deze ingreep in combinatie met een facelift uitgevoerd.
Bij een kaaklift (ook wel kinlift genoemd) is het operatiegebied kleiner en wordt enkel de halsregio onder de kaak gecorrigeerd.

Klachten

De huid gaat in de loop van de jaren losser hangen en de elasticiteit van de huid vermindert, waardoor er plooien in de hals ontstaan. Soms zijn er opvallende verticale strengen zichtbaar door werking van de platysma-spier van de hals. Ook kunnen er vetophoping ontstaan, die niet door dieet of sport afnemen. Vaak is dit zichtbaar onder de kin (dubbele kin). In extreme gevallen kan de hangende huid en vetophoping er zelfs uitzien als een ‘kalkoensnek’. Deze tekenen van ouderdom zijn allemaal door een operatie te verbeteren.

Eerste consult

Tijdens een oriënterend gesprek bespreekt de plastisch chirurg graag de mogelijkheden met u. Hij bespreekt met u wat voor u de beste methode is voor een verjonging van de hals. U krijgt bovenal een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep.

Vergoeding

Een hals-of kaaklift (kinlift) is een cosmetische operatie zonder medische noodzaak en wordt niet door de zorgverzekering vergoed. U zult een behandeling zelf moeten betalen. In de prijslijst voor esthetische behandelingen vindt u een overzicht van de kosten.

Operatie

Halslift

Een halslift wordt onder plaatselijke verdoving met sedatie (een ‘roesje’) of onder narcose uitgevoerd. De plastisch chirurg maakt een snede de aan de voorkant van het oor, langs de oorlel naar de achterzijde van het oor tot aan de haargrens. De huid van de hals wordt zover losgemaakt als nodig is om alle plooien glad te strijken. Een overschot aan vet kan worden weggesneden of door liposuctie worden verwijderd. Vaak is een extra snede aan de onderzijde van de kin nodig voor correctie rond de middellijn van de hals. Daarbij wordt ook de platysma-spier strakgetrokken. Aan het einde van de operatie verwijdert de plastisch chirurg de overtollige huid en hecht de snedes met een dun hechtdraadje.

Kaaklift

Bij een kaaklift (kinlift) wordt enkel een correctie van de hals in de middellijn gedaan. Deze ingreep wordt doorgaans onder plaatselijke verdoving of plaatselijke verdoving met sedatie verricht. De snede bevindt zich overdwars aan onderzijde van de kin of als verticale zigzag-snede in de middellijn.
In enkele gevallen waarbij sprake is van vetophoping, mits er sprake is van een goede huidkwaliteit, is een behandeling met liposuctie zonder uitgebreide operatie al afdoende.

Na de operatie

Bij een halslift blijft de patiënt meestal voor één nacht in het ziekenhuis opgenomen.  De kaaklift wordt doorgaans in een dagbehandeling gedaan waarbij de patiënt dezelfde dag nog naar huis mag.
Tijdens de operatie wordt een drukverband aangelegd om zwellingen en bloeduitstortingen tegen te gaan.

Nazorg

Wij adviseren u om thuis de eerst week het hoofd niet teveel te draaien en niet te bukken, persen of zware dingen te tillen. De pijn is vaak gering en meestal goed te behandelen met een lichte pijnstiller. De meeste mensen pakken hun dagelijkse bezigheden na een week weer op.

Controle

Een week na de ingreep komt u terug voor controle op de polikliniek en wordt het drukverband verwijderd. De hechtingen worden een week later verwijderd.
Het resultaat van de operatie is na enkele weken al goed te zien, als het merendeel van de zwelling en bloeduitstorting is verdwenen. Het eindresultaat is meestal na 2 tot 3 maanden bereikt.

Risico’s

Een halslift of kaaklift heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie zoals een nabloeding, infectie of verstoorde wondgenezing. Dit treedt gelukkig zelden op en is doorgaans goed te behandelen. In enkele gevallen kunnen de littekens van de operatie gaan woekeren. Een behandeling met siliconepleisters is dan meestal voldoende om dit tegen te gaan. Ook kan de huid na de operatie enigszins gevoelloos aanvoelen. Dit herstelt doorgaans vanzelf in het verloop van maanden.
Bij de operatie wordt erop gelet dat beide zijden van de hals zo veel mogelijk gelijk zijn. In geval van asymmetrie kan in zeldzame gevallen een nieuwe operatie nodig zijn.

De meeste patiënten zijn na een operatie van halslift of kaaklift zeer tevreden met het resultaat.

 

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

PRIJSLIJST

PRIJSLIJST

cosmetische behandelingen

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker