Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Liposuctie

Liposculptuur

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Liposuctie, ook wel liposculptuur genoemd, is een ingreep waarbij plaatselijk onderhuidse vetophopingen worden weggezogen en de lichaamscontouren worden verbeterd. Bij liposuctie wordt gebruik gemaakt van dunne canules (buisjes) om het vet weg te zuigen. Om tot een goed resultaat te komen is het belangrijk dat de huid van goede elasticiteit is om na het verwijderen van de vetophoping opnieuw de gewenste, strakke vorm aan te nemen. Liposuctie is bedoeld om plaatselijk de harmonie van lichaamsvorm te herstellen. De behandeling is niet bedoeld om af te vallen.

Vetophoping

Onder invloed van hormonen kunnen plaatselijk vetophopingen ontstaan die door het volgen van een dieet en sporten niet verdwijnen. Bij vrouwen verzamelt dit overtollig vet zich vaak rond de heupen, bovenbenen, buik en bovenarmen. Bij mannen komt dit overtollig vet vaker voor rond de lendenen, buik, maag- en halsstreek. Ook de knieën, het aangezicht, de enkels, de rug en de billen zijn plaatsen waar vet zich moeilijk laat verwijderen door sporten of het volgen van een dieet.  Met liposuctie kunnen we het lichaam weer in zijn natuurlijke vorm krijgen.

Verzekering

Een liposuctie is een cosmetische operatie zonder medische noodzaak en wordt niet door de zorgverzekering vergoed. U zult een behandeling zelf moeten betalen. In de prijslijst voor esthetische behandelingen vindt u een overzicht van de kosten.

Eerste consult

Tijdens een oriënterend gesprek bespreekt de plastisch chirurg graag de mogelijkheden met u. Hij bespreekt met u wat voor u de beste methode is voor  het verbeteren van de lichaamsvorm. U krijgt bovenal een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep.

De ingreep

Liposuctie wordt meestal gedaan onder plaatselijke verdoving of plaatselijke verdoving met sedatie (een roesje). Afhankelijk van het te behandelen gebied en de grootte van de behandeling is soms narcose noodzakelijk.
Aan het begin van de operatie spuit de plastisch chirurg een speciale vloeistof onder de huid. Deze vloeistof bevat een verdoving, vermindert bloedverlies en maakt het wegzuigen van de vetcellen makkelijk. Dit inspuiten gaat zeer behoedzaam en is nauwelijks te voelen.
Nadat de huid is verdoofd maakt de plastisch chirurg enkele zeer kleine sneetjes in de huid, waarna het vet met behulp van een kleine buis wordt weggezogen. Als de arts klaar is worden de sneetjes gehecht en gelijmd. De kleine littekens die ontstaan zullen na verloop van tijd nauwelijks zichtbaar zijn. Afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied duurt de ingreep 1 tot 2 uur. U kunt normaal gesproken, dezelfde dag weer naar huis.

Nazorg

Na de behandeling krijgt u speciale ‘drukkleding’ mee om zwelling en bloeduitstortingen tegen te gaan. Deze kleding moet u gedurende 4 tot 6 weken dragen.
Houd er rekening mee dat de eerste 24 uur nog wat ingebrachte vloeistof uit de wondjes kan lekken, draag daarom oude kleding. We raden ook aan om een handdoek of celstofmatjes te gebruiken om het bed te beschermen.
Meestal kunt u na een week rust uw normale werkzaamheden weer oppakken, sportactiviteiten moet u echter 4 tot 6 weken vermijden.

Controle en resultaat

De eerste poliklinische wondcontrole zal twee weken na de behandeling plaatsvinden. Het resultaat van de ingreep is dan al goed te zien, toch duurt het meestal nog 2 tot 3 maanden voordat het definitieve resultaat is bereikt.

Complicaties en risico’s

Bij iedere operatie is er een risico op een nabloeding, infectie en het afsterven van weefsel. Dit komt gelukkig maar weinig voor is en is meestal goed te behandelen. Bij liposuctie kan er soms wondvocht onder de huid ontstaan, of plaatselijke verharding optreden. Ook kan de huid enigszins gevoelloos aanvoelen. Dit is tijdelijk en verdwijnt in de loop van tijd meestal weer vanzelf.
Omdat het om een cosmetische operatie gaat is het uiterlijk van het eindresultaat natuurlijk zeer belangrijk. In zeldzame gevallen kunnen er onregelmatigheden in de huid ontstaan of zijn de contouren van het lichaam niet volledig symmetrisch. Met een nieuwe operatie is dit meestal goed te herstellen. De meeste patiënten zijn zeer tevreden met het resultaat van liposuctie.

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

PRIJSLIJST

PRIJSLIJST

cosmetische behandelingen

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker