Overslaan en naar de inhoud gaan
search

MACS-lift

mini-(face)lift

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

MACS-lift (Minimal Access Cranial Suspension), S-lift, soft-lift of ook wel mini-lift is een ingreep waarbij de rimpels en de huid ter hoogte van wangen, kaaklijn en hals strakker worden getrokken. Een MACS-lift is minder uitgebreid en minder belastend dan een volledige facelift. In tegenstelling tot een facelift is de snede voor operatie korter en wordt de huid op de wang minder ver losgemaakt. Door de bindweefsel- en spierlaag onder de huid met speciale hechtingen strak te trekken zorgt de MACS-lift  voor een gladde huid tot op het midden van de wang en hals. De techniek van de MACS-lift verplaatst de huid vooral in opwaartse richting.

Klachten

Als gevolg van de veroudering van huid en aangezichtsspieren verdwijnen de normale contouren van het aangezicht. U moet hierbij denken aan een verslapping van de huid ter plaatse van de kaaklijn, de wangen (hamsterwangen) en de hoek tussen de kin en hals.

Eerste consult

Tijdens een oriënterend gesprek bespreekt de plastisch chirurg graag de mogelijkheden met u. Hij bespreekt met u wat voor u de beste methode is voor verjonging van het gelaat. U krijgt bovenal een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep.

Vergoeding

Een MACS-lift is een cosmetische operatie zonder medische noodzaak en wordt niet door de zorgverzekering vergoed. U zult een behandeling zelf moeten betalen. In de prijslijst voor esthetische behandelingen vindt u een overzicht van de kosten.

Operatie

De ingreep vindt meestal in dagbehandeling plaats. Een MACS-lift wordt onder plaatselijke verdoving met sedatie (een roesje) of onder narcose uitgevoerd en duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Na de verdoving wordt er een snede gemaakt vanaf de haarlijn boven het oor, langs de voorzijde van het oor tot aan de oorlel. De huid wordt over een beperkt gedeelte losgemaakt, waarna de bindweefsel- en spierlaag wordt strakgetrokken en met speciale hechtingen wordt vastgezet. De overtollige huid wordt hierna verwijderd. De littekens genezen in het algemeen zeer fraai, maar blijven bij nauwkeurige inspectie weliswaar altijd zichtbaar.

Na de operatie

Na de ingreep wordt uw gezicht met een drukkend verband omzwachteld. Dit verband moet een aantal dagen blijven zitten. Na de operatie is uw gezicht wat gezwollen en wat verkleurd. Dit zal gemiddeld na 2 weken verdwijnen. Ook kunt u de eerste dagen na de ingreep wat pijn ervaren bij het openen van de mond en met name bij het kauwen. Een week na de ingreep worden de hechtingen verwijderd op de polikliniek.

Nazorg

Na een MACS-lift moet u het een week rustig aan doen. De eerste twee weken na de ingreep moet u zware inspanning vermijden en niet sporten. Daarna kunt u alle activiteiten in uw leven weer hervatten.

Risico’s

Een MACS-lift heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie zoals nabloeding, infectie of het afsterven van weefsel.
Specifieke complicaties bij een MACS-lift zijn stugge plekjes of vochtophoping in het operatiegebied voor het oor. Meestal trekt dit vanzelf weg. Net als bij een facelift kan bij hoge uitzondering een deel van, of de hele aangezichtszenuw tijdelijk of blijvend beschadigd raken. Gelukkig komt dit nauwelijks voor.

Resultaat

Door een MACS-lift wordt uw huid weer glad en strak gemaakt. Een MACS-lift kan de oorspronkelijke contouren herstellen en geeft zo een duidelijke verjonging van uw aangezicht. De ingreep heeft geen effect op de rimpels op het voorhoofd, rond de mond of de oogleden. Uiteraard zijn hiervoor aanvullende behandelingen.
Na twee tot drie weken is het resultaat van een MACS-lift duidelijk zichtbaar, maar het definitieve resultaat is pas na ongeveer drie maanden zichtbaar.

 

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker