Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Ouderdomswrat

Verruca seborrhoica (seborrhoïsche keratose)

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Verruca seborrhoica (ouderdomswrat) is een van de meest voorkomende vormen van goedaardige gezwellen op de huid bij oudere volwassenen. Bijna alle mensen ontwikkelen in hun leven één en vaak zelfs meerdere van deze aangroeisels van de huid. De aandoening neemt meestal in aantal toe naarmate men ouder wordt.

Uiterlijk

De precieze oorzaak voor het ontstaan van een ouderdomswrat is niet bekend. Genetische aanleg speelt wel een rol bij de vorming. Meestal komen ze voor op het gezicht, bovenlichaam, de rug van de hand en de voorzijde van de armen. Ze zijn over het algemeen enkele millimeters tot 1 cm groot, in enkele gevallen meerdere centimeters groot. De kleur wisselt van licht geelbruin, grijsbruin tot bruin of zwart.
In het begin is verruca seborrhoica vaak vlak en lijkt het op een vlek. Later groeit dit uit tot een wrat.

Behandeling

Verruca seborrhoica is onschuldig en hoeft doorgaans niet te worden behandeld.
De plekjes kunnen wel jeuken en ze worden snel stuk gekrabd. De plastisch chirurg of dermatoloog kan ze natuurlijk verwijderen als ze irriteren bij het dragen van kleding of om cosmetische redenen. 

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld door middel van het lichamelijk onderzoek. In enkele gevallen kan het gezwel lijken op een melanoom of gepigmenteerd basaalcelcarcinoom. In dat geval zal het plekje worden uitgesneden of wordt er een biopt genomen voor microscopisch onderzoek.

Vergoeding

De ingreep wordt doorgaans door de zorgverzekeraar vergoed als er medische redenen zijn om de plekjes te moeten verwijderen. Als u de ouderdomswrat puur om cosmetische redenen wilt laten weghalen dan zult u dit in de meeste gevallen zelf moeten betalen.

Verwijderen

Er zijn verschillende manieren om een verruca seborrhoica te laten verwijderen:

  • Bevriezing: de dermatoloog behandelt de plek met vloeibare stikstof.
  • Coagulatie: de dermatoloog brandt het huidweefsel weg door elektrische geleiding. 
  • Curettage (excochleeren): de dermatoloog of plastisch chirurg schraapt het plekje weg onder plaatselijke verdoving met een speciaal instrument of het blad van een operatiemes. Er hoeft dan niet te worden gehecht. De bloedvaatjes worden dicht gebrand met een elektrisch pincet. Er blijft een soort schaafwondje achter wat vanzelf geneest.

De vooruitzichten van de behandeling zijn zeer goed. De wondjes genezen na behandeling meestal fraai.

 

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

PRIJSLIJST

PRIJSLIJST

cosmetische behandelingen

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker