Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Overmatig zweten

Hyperhidrosis

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Ongeveer 1 op de 100 mensen heeft last van overmatig transpireren. Meestal is dit onder de oksels of op handen of voeten. Het is een erg vervelende aandoening waar mensen erg onder kunnen lijden.

Oorzaken

Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor het overmatig transpireren. Soms komt het door een ziekte of door bepaalde medicijnen. Ook overgewicht, de overgang of stress kunnen een oorzaak zijn.

Injecties met Botox

Botulinetoxine A (ook wel botox) is een natuurlijk gif, een neurotoxine, dat gemaakt wordt door een bacterie (Clostridium botulinum). Botulinetoxine type A blokkeert de zenuwfunctie en werkt als een soort spierontspanner.
Een behandeling met botox type A is een zeer effectief tegen zweten. De prikkeloverdracht van zenuwen wordt geblokkeerd. De geblokkeerde zenuwen kunnen zo geen signaal meer doorgeven voor zweetproductie. Daardoor neemt de zweetproductie drastisch af.

Behandeling

De behandeling vindt plaats op de polikliniek en duurt ongeveer 10 minuten.
De plastisch chirurg spuit met een klein naaldje een hoeveelheid botox in op de plaats waar u overmatig zweet. Dat kunnen uw oksels, handpalmen of voetzolen zijn. Soms wordt eerst een poeder gebruikt om te zien waar u het meeste zweet. Zo kan de plastisch chirurg precies zien waar hij de injecties moet zetten.
Na de behandeling kunt u direct uw dagelijkse bezigheden hervatten. Het duurt meestal enkele dagen voordat het zweten minder wordt.

Effect

U kunt er 6 tot 8 maanden plezier van hebben, daarna neemt de werking weer af en kunt u een nieuwe behandeling overwegen. De behandeling is over het algemeen zonder grote risico’s. In zeldzame gevallen treedt er een allergische reactie op. Gelukkig komt dit nauwelijks voor.

Vergoeding

Deze  behandeling wordt over het algemeen geheel vergoed door de zorgverzekering als u een verwijzing hebt. Informeer bij uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken

Als u een afspraak wil plannen voor deze behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Zij kunnen ook eventuele vragen beantwoorden.

 

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

PRIJSLIJST

PRIJSLIJST

cosmetische behandelingen

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker