Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Schaamlipcorrectie

Labia reductie/ labia correctie

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Bij een schaamlipcorrectie wordt het teveel aan schaamlipweefsel van de binnenste schaamlippen verwijderd. Het is een relatief kleine ingreep.

Klachten

Als de binnenste schaamlippen een aantal centimeters buiten de grote schaamlippen uitsteken kan dit veel ongemak veroorzaken. Het kan pijn doen door wrijving bij het vrijen, fietsen en sommige sporten zoals paardrijden. Bovendien kunnen er kleine wondjes ontstaan. Door een schaamlipcorrectie verdwijnen deze klachten.

Eerste consult

Tijdens het eerste consult zal de plastisch chirurg met u bespreken wat de mogelijkheden zijn van een behandeling. U krijgt bovenal een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep en de resultaten.

Vergoeding

Een schaamlipcorrectie wordt over het algemeen niet vergoed door uw zorgverzekering en u zult de kosten dan zelf moeten betalen. Bij ernstige gevallen worden de kosten soms wel vergoed, maar dit is zeer uitzonderlijk. Op wens kunnen wij een aanvraag van machtiging bij uw zorgverzekering indienen. De kosten van deze behandeling staan in de prijslijst.

Behandeling

De schaamlipcorrectie vindt in dagbehandeling plaats. Meestal zal plaatselijke verdoving al dan niet met sedatie (een roesje) worden gebruikt. Een patiënt kan ook kiezen voor een narcose.
Tijdens de operatie verwijdert de plastisch chirurg het teveel aan weefsel van de binnenste schaamlippen. De wond wordt daarna met een oplosbare draad gehecht, die later niet verwijderd hoeft te worden. De behandeling duurt ongeveer 1 uur.

Nazorg

Na de schaamlipcorrectie treedt er zwelling op. Door het gebied direct goed te koelen na de ingreep kunt u de zwelling tegengaan. Wij adviseren u dan ook de eerste twee dagen goed te koelen met bijvoorbeeld bevroren maandverband en gedurende twee weken dagelijks de wond te spoelen met water, door gebruik van de douchekop.
De eerste week na de ingreep kunt u wat last ondervinden tijdens het zitten of bij gebruik van het toilet.
U mag de eerste week na de operatie niet zwaar tillen en geen zware lichamelijke inspanningen verrichten om nabloedingen te voorkomen. De meeste vrouwen gaan na een paar dagen weer aan het werk. De eerste zes weken raden wij u aan om seksueel contact te vermijden, niet te fietsen en niet te sporten.

Controle

Twee weken na de ingreep komt u terug op de polikliniek voor een wondcontrole.
Het hechtmateriaal dat gebruikt is lost vanzelf op. De schaamlippen zijn goed doorbloed, waardoor de wond over het algemeen snel geneest.

Risico’s en complicaties

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat er een kans op een nabloeding of een infectie. Deze complicaties komen weinig voor en zijn over het algemeen goed te behandelen. In een enkel geval treedt er verharding door littekenweefsel op en tijdelijke gevoelsverandering in het wondgebied. Dit verdwijnt over het algemeen in verloop van tijd vanzelf.

Het resultaat

Het definitieve resultaat van de operatie is na ongeveer zes tot negen weken bereikt. De meeste vrouwen zijn zeer tevreden over het resultaat van de correctie.

 

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker