Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Correctie van de onderoogleden

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Naar mate men ouder wordt, wordt de huid rondom de ogen slapper. Veel mensen hebben een teveel aan huid onder de ogen, een slapper wordende spier rondom het oog en/of vetophoping onder het oog, waardoor wallen ontstaan. De plastisch chirurg kan door een operatieve ingreep dit probleem verhelpen.
Een correctie van het onderooglid kan eventueel gecombineerd worden met een bovenooglidcorrectie.

Resultaat

Een onderooglidcorrectie heeft vaak een tot gevolg dat iemand er een stuk minder vermoeid en jonger uit gaat zien. Patiënten geven aan dat hun uitstraling een stuk frisser is en dat ze er uitgerust uitzien. 

Eerste consult

Tijdens een oriënterend gesprek bespreekt de plastisch chirurg graag de mogelijkheden met u. Hij bekijkt welk resultaat u mag verwachten en bespreekt de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt bovenal een betrouwbaar advies en duidelijke uitleg over de ingreep.

Vergoeding door zorgverzekering

Een onderooglidcorrectie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten betaald u dus zelf. In de prijslijst voor esthetische behandelingen vindt u een overzicht van de kosten.

De operatie

Deze ingreep vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. De ingreep vindt plaats op de poliklinische operatiekamer (POK).
Bij de operatie wordt een snee gemaakt onder de wimperharen van de onderoogleden, met een uitbreiding naar de buitenste ooghoek. Daarna wordt het overtollige vet verwijderd of verplaatst en de overtollige huid wordt verwijderd. De huid wordt naar de zijkant toe strak getrokken en gehecht met een dun hechtdraadje. Na de operatie zal het litteken wat gezwollen zijn maar dit trekt nog weg.

Na de operatie

Na een onderooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden blauw en gezwollen zijn. Wij adviseren u om thuis de oogleden 48 uur te koelen met een ijsbril. Het is verstandig om de eerste twee dagen halfzittend te slapen. In de week na de operatie mag u niet bukken, persen (bijvoorbeeld op de wc) of zware dingen tillen. Door deze adviezen op te volgen, zal de zwelling van de ogen sneller afnemen.

Controle

Een week na de ingreep komt u terug voor controle bij de plastisch chirurg. Dan zullen de hechtingen worden verwijderd en bekijkt u samen het resultaat.
Het resultaat van de operatie is na het wegtrekken van de zwelling en de bloeduitstorting al goed te zien. Toch duurt het nog wel een paar maanden voordat het definitieve resultaat zichtbaar is.
Na zes weken komt u weer op controle zodat de plastisch chirurg het resultaat kan bekijken.

Risico’s

Een operatieve ingreep brengt altijd risico’s met zich mee zoals infectie en de kans op een nabloeding. Over het algemeen zijn die complicaties goed te behandelen, maar het kan betekenen dat het herstel langer duurt.
Patiënten kunnen last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf.
In een enkel gevallen treedt bij een onderooglidcorrectie, door een extreme littekenreactie, een ‘ectropion’ op. Hierbij krult de binnenzijde van het onderooglid naar buiten, zodat het niet meer tegen de oogbol aan zit. Het veroorzaakt irritatie en een tranenvloed. Om dit te verhelpen kan een nieuwe operatie nodig zijn. Dit komt gelukkig zelden voor en meestal verdwijnen de klachten vanzelf.Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker