Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Granuloma pyogenicum

Gepubliceerd op: 18 maart 2022

Granuloma pyogenicum is een snelgroeiend makkelijk bloedend gezwel van de huid. Het lijkt op een vleeskleurig bolletje met een ingesnoerde basis. De kleur is rood, bruin of blauwzwart. Het gezwel groeit meestal binnen enkele dagen tot weken. Het oppervlak is vaak nattend en bedekt met een korstje, bij aanraking bloedt het gezwel gemakkelijk. Granuloma pygenicum komt vooral voor op de vingers, in het gelaat en op het mondslijmvlies. Als oorzaak wordt een plaatselijk letsel van de huid vermoed. In de zwangerschap treedt het vaker op en na de zwangerschap verdwijnt het meestal weer spontaan. De granuloma pyogenicum die niet tijdens een zwangerschap zijn ontstaan, verdwijnen meestal niet vanzelf.

Granuloma pyogenicum worden operatief onder plaatselijke verdoving verwijderd, eventueel in combinatie met elektrocoagulatie van het centraal toevoerende bloedvat.

Het weefsel wordt altijd opgestuurd voor microscopisch onderzoek om uit te sluiten dat het om een (amelanotisch) melanoom gaat, dat er erg op lijkt.

Naar vaatgezwellen

 

Laatst bijgewerkt op: 18 maart 2022

PRIJSLIJST

PRIJSLIJST

cosmetische behandelingen

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker