Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Vaatgezwellen: Angiomen

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Angiomen zijn goedaardige woekeringen van bloedvaten in de huid. Ze hebben meestal een rode of paarse kleur.
Sommige zijn al bij de geboorte aanwezig of ontstaan in de eerste maanden na de geboorte. Ze groeien in de eerste maanden. Daarna worden ze weer kleiner.
Andere soorten ontstaan op oudere leeftijd.

Soorten vaatgezwellen:

Behandelingen

Operatie van vaatgezwellen 

De behandeling van vaatgezwellen vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving op de poliklinische operatiekamer (POK).
Kleine hemangiomen kunnen onder plaatselijke verdoving worden weggesneden als het kind wat ouder is en niet meer zo bang is voor een kleine ingreep. De ingreep kan uitteraard ook bij volwassenen worden uitgevoerd.
Operaties van uitgebreide hemangiomen onder narcose worden doorgaans  door de HECOVAN-werkgroep in het Radboudumc in Nijmegen gedaan.

Littekencorrectie   

Als een hemangioom eenmaal is verdwenen blijft er vaak een slappe littekenachtige huid achter, soms met nog zichtbare bloedvaatjes. Dit ontsierende gebied kan de plastisch chirurg in veel gevallen verbeteren door littekencorrectie.

Elektrocoagulatie 

Sommige vaatgezwellen kunnen worden verwijderd door elektrocoagulatie. Bij deze techniek wordt met een klein naaldje stroom in het bloedvaatje in de huid gebracht, waardoor de huidafwijking verschrompeld. De ingreep vindt onder plaatselijke verdoving op de poliklinische operatiekamer (POK) plaats.

Laserbehandeling  

Voor enkele vaatgezwellen kan een behandeling met laser worden besproken. De behandeling is poliklinisch. In de regel is geen plaatselijke verdoving noodzakelijk.

Nazorg

Na 1 of 2 weken komt u terug op de polikliniek Plastische Chirurgie voor wondcontrole en het verwijderen van het hechtmateriaal. Voor plekjes die met laser of elektrocoagulatie zijn behandeld is meestal geen controleafspraak nodig. Na het dichtbranden ontstaat er meestal een wit puntje van dood weefsel. Het lichaam herstelt dit kleine plekje vanzelf, vaak duurt de genezing echter meerdere weken.

Risico’s

De risico’s van de chirurgische behandeling van vaatgezwellen zijn infectie en nabloeding. Als een vaatgezwellen volledig verwijderd zijn, dan is er slechts een kleine kans dat het gezwel terug komt.

 

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2022

PRIJSLIJST

PRIJSLIJST

cosmetische behandelingen

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker