Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Hemangiomen (aardbeivlekken)

met bloed gevulde goedaardige angiomen

Gepubliceerd op: 18 maart 2022

Hemangiomen zijn met bloed gevulde goedaardige woekeringen van bloedvaten in de huid (angioom). Ze worden ook wel ‘aardbeivlekken’ genoemd. Ze komen vooral voor bij zeer jonge kinderen. De meeste hemangiomen ontstaan kort na de geboorte in het gezicht. Een aardbeihemangioom is een kleine platte, rode plek. Hij wordt in het eerste jaar groter en dikker.
Een op de tien baby’s in Nederland krijgt of heeft een hemangioom. Als een jong kind meer dan vier hemangiomen heeft bestaat er een risico dat het kind ook hemangiomen in inwendige organen heeft en zal er echo-onderzoek moeten plaatsvinden. Over de oorzaak van het ontstaan van een hemangioom is weinig bekend.

Klachten bij kind

Behalve dat een hemangioom soms ontsierend is, geeft het in de meeste gevallen geen klachten voor het kind. Vaak zijn hemangiomen onschuldig en verdwijnen ze weer vanzelf in het verloop van jaren. Bij de meeste kinderen is het hemangioom rond het zevende jaar verdwenen. Een behandeling is in veel gevallendan ook niet nodig en er kan worden afgewacht of het hemangioom weer spontaan krimpt en verdwijnt.
Toch zijn er situaties waar een behandeling wel nodig is. Dit is het geval als:

  • het hemangioom herhaaldelijk sterk gaat bloeden;
  • er een pijnlijke zweer ontstaat;
  • het gezwel op een lastige plek groeit en op deze manier complicaties veroorzaakt bijvoorbeeld in het neusgat met ademhalingsproblemen of op het ooglid met risico op blindheid;
  • er een cosmetische reden is om het hemangioom te behandelen, bijvoorbeeld als het kind gepest wordt.

Advies van de arts

Bij elk kind met hemangioom zal er door de kinderarts en/of dermatoloog een advies worden gegeven voor de beste behandeling. Dit kan dus in veel gevallen betekenen: niets doen en af te wachten. Als de situatie verandert kan het advies uiteraard worden bijgesteld.
Kinderen met een meer ingewikkelde situatie zoals uitgebreide of meerdere hemangiomen of hemangiomen met complicaties, worden voor verder onderzoek en behandeling doorverwezen naar de HECOVAN-werkgroep van het Radboudumc in Nijmegen. Hier werken een aantal specialismen samen met een ruime ervaring op het gebied van hemangioom en andere vaatafwijkingen.

Behandeling hemangiomen

Mogelijke behandelingen bij een aardbeivlek zijn:

  • geneesmiddelen (propanolol, corticosteroïden)
  • lasertherapie
  • operatie

De behandeling met propanolol is vrij nieuw en wordt bij voorkeur gestart bij kinderen vóór de leeftijd van 4 tot 6 maanden. Lasertherapie is vooral zinvol bij oppervlakkige hemangiomen in de vroege fase van groei. Een operatie wordt met name toegepast als andere behandelingen niet voldoende effect hebben gehad en in situaties waarin een snelle behandeling noodzakelijk is.
Het chirurgisch verwijderen van een hemangioom wordt ook toegepast bij kleine storende hemangiomen die eenvoudig te verwijderen zijn. Een kleine chirurgische ingreep is dan minder belastend dan een langdurige behandeling met geneesmiddelen.

Naar Vaatgezwellen

 

Laatst bijgewerkt op: 18 maart 2022

PRIJSLIJST

PRIJSLIJST

cosmetische behandelingen

Borstimplantaat.
Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker